Wpis z mikrobloga

Ostatnio przypomniał mi się plumkacz nad plumkacze, można powiedzieć – modelowy wręcz, wzorcowy plumkacz, do którego mam spory sentyment, bo był jednym z pierwszych plumkaczy, których słuchałem, a do tego działo się to w czasie, kiedy myśli moje były czystsze, a sens życia jeszcze uchwytny. Ale do rzeczy. Chodzi o Henryka Sundinga, ps. Nachtzeit, z mroźnego Östersund, a dokładniej – o jego ABM-owy (ambient/atmospheric black metal) projekt Lustre.

Początkowo miałem tu wstawić jakiś jego dawniejszy kawałek, ale że przesłuchałem (i to chyba już dziesięciokrotnie, poważnie) jeden z jego nowszych albumów, „A Thirst for Summer Rain”, to daję odnośnik do niego. Pierwsze sekundy to samo plumkanie, tak że można wręcz pomyśleć, że pan Henryk zaczął robić comfy synth, ale to tylko przez chwilę tak, później już klasyczna dla niego, trójwarstwowa kompozycja: na pierwszym planie plumkanie, na drugim gitarki, no takie cięższe brzmienia, a jeszcze w tle, na trzecim planie, jęki, żałosne zawodzenia i growling. Oczywiście plumkanie melancholijne, co w moich oczach, tzn. uszach, podnosi wartość produkcji. To, co nieco różni ten album od poprzednich, które znam, to to, że tamte, owszem, też były melancholijne, ale była w nich taka zimowa aura izolacji, samotności, bycia tylko naprzeciw surowej natury, natomiast tutaj jest łagodniej, cieplej jakby, krótko mówiąc, stosownie do okładki i tytułu. Mamy już teraz co prawda jesienny deszcz, a nie letni, ale to nie przeszkadza w słuchaniu „A Thirst for Summer Rain”. Ogólnie polecam tego artystę wszystkim kręcącym się wokół #dungeonsynth i #darkambient, a i może fanom #blackmetal przypadnie do gustu mimo, rzecz jasna, lżejszego kalibru.

#muzyka #muzykaelektroniczna #muzyczneimpresje #melancholia
podsloncemszatana - Ostatnio przypomniał mi się plumkacz nad plumkacze, można powiedz...
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@213qwerty213: Nie wiem, o którym tagu mówisz, bo dałem kilka muzycznych tagów. Poza tym nie wiem, czy wypowiadasz się ogólnie np. o jakimś gatunku, dungeon synthie, czy konkretnie o Lustre. Jeśli ogólnie, to nieprawda, bo można tam spotkać różne albumy i wykonawców, a jeśli konkretnie o Lustre (a chyba właśnie o to chodzi), to jestem w stanie się zgodzić. Co prawda sam dostrzegam różnice, ale rzeczywiście są do siebie podobne.
  • Odpowiedz