@aptitude nie wiem czy tobie siądzie, ale mi matematyczka dzielenie tłumaczyła na słowa (twój przykład) „ile razy 0,001 zmieści sie w 1” = 1000, kolejne „ile razy 0,000001 zmieści sie w 1”= 1000000 pozdrawiam
@gorzki99: trochę słabe porównanie bo trudno sobie wyobrazić podzielenie pizzy na 0.01 kawałków Lepsze: Dzielisz 400cm2 pizzę na kawałki o wielkości 40cm2 i masz 10 kawałków, 400cm2 na kawałki 0.4cm2 = 1000 kawałków itd
trochę słabe porównanie bo trudno sobie wyobrazić podzielenie pizzy na 0.01 kawałków
@einovico: Ale nie o to chodzilo zeby podzielic pizze na 0,01 kawalka. Chodzilo o pokazanie zaleznosci ze im dzielisz przez mniej tym dostajesz wiecej. Tyle.
Wystarczy miec wyobraznie gdzeis pomiedzy ameba a pantofelkiem zeby sobie wyobrazic reszte :PP
@aptitude: A przypadkiem nie jest tak, że da się podzielić ale wychodzą liczby zespolone? Nie wiem czy tak jest, wiec po mnie nie ciśnijcie. Tylko pytam
@aptitude: Serio Teraz nazywa się to "negatywna nieskończonością" i "negatywna liczba"? Czy to kalka z angielskiego "negative" zamiast polskiego "ujemna"?
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
Nawet zapytałem ChatGPT o to: https://chat.openai.com/share/273c387e-a951-4981-9d9a-b96a9367cf11
#matematyka #kiciochpyta
Podziel pizze na 12 kawalkow. jaki duzy bedzie kawalek?
Teraz podziel na 6. Jaki duzy bdzie kawalek?
Traz podziel na 2. Jaki duzy bedzie kawalek?
Magia - im na mniej dzielisz tym kawalki wieksze. NIe magia a matematyka.
@masur1: tylko, jesli dzielnik dazy do zera od strony pozytywnej: 10; 1; 0,1; 0,01; 0,001...
Jesli dazy do zera od strony negatywnej, to wynik dazy do negatywnej nieskonczonosci
Lepsze: Dzielisz 400cm2 pizzę na kawałki o wielkości 40cm2 i masz 10 kawałków,
400cm2 na kawałki 0.4cm2 = 1000 kawałków itd
@einovico: Ale nie o to chodzilo zeby podzielic pizze na 0,01 kawalka. Chodzilo o pokazanie zaleznosci ze im dzielisz przez mniej tym dostajesz wiecej. Tyle.
Wystarczy miec wyobraznie gdzeis pomiedzy ameba a pantofelkiem zeby sobie wyobrazic reszte :PP
12>6>2>0,1>0,0001>0,0000001 itp itd
I im bardziej w prawo tym wiekszy wynik.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Mooops123: Akurat to najlepsze wytłumaczenie
@aptitude: dlatego, bo 1 / 0,001, to to samo co 1 x 1000, wiec im wiecej zer dodasz tym wieksza liczba ci wyjdzie
https://www.matemaks.pl/dzielenie-ulamkow-zwyklych.html
Serio Teraz nazywa się to "negatywna nieskończonością" i "negatywna liczba"? Czy to kalka z angielskiego "negative" zamiast polskiego "ujemna"?