✨️ Obserwuj #mirkoanonim Śledzę ostatnio tag #nieruchomosci i widzę narracje śmiania się z "korpo szczurków 10k" którzy kupują szeregówki na obrzeżach albo M2 w dalekiej dzielnicyz kredytem na bekę 2 procent a starsi "robole" mają chaty na hektarowych działkach. Tylko jaka jest alternatywa? Bo o tym jakoś nikt nie wspomina. Skąd mam teraz wziąć ten hektar działki i kasę na dom 300m2? Ludzie kupują co mogą, każdy marzy o własnym kącie. Nie należy się z tego śmiać tylko załamywać ręce jak bardzo rynek nam odleciał, że normalnych ludzi trzeba wpędzać w cyrografy na kilkanaście lat za gruby hajs a i tak pozwala to na kupienie ułamka komfortu tego co za te pieniądze można było zrobić jeszcze 10-15 lat temu. I taka jest rzeczywistość, może i zarabiamy 3x więcej ale stać nas na 3x mniej ale z drugiej strony możemy albo mieszkać z rodzicami do 50tki (chociaż oszczędzać i tak się nie opłaca bo przy rosnących cenach działek i nieruchomości to nigdy nie nadgonimy odkładając na koncie). Albo można wynajmować do końca życia i przepalać 70% tego co poszło by na ratę własnego kredytu. #gownowpis
@mirko_anonim: to są ludzie oderwani od rzeczywistości, którzy albo nie mają pojęcia o realnych kosztach (większość użytkowników tutaj to dzieci, które udają dorosłych ludzi), albo mają ogromną działkę od rodziny w rodzinnej miejscowości i myślą, że to norma. U mnie w pracy jest gość, który zawsze dziwił się, czemu ludzie kupują sobie mieszkania, skoro w tej samej cenie można mieć dom. Tylko dziwnym trafem on swój wybudował na działce obok
@proszebardzo2: Wykopki wychodzą z założenia że dom musisz mieć oddalony przynajmniej kilkadziesiąt metrów od innego domu, a najlepiej to kilkaset bo inaczej to sąsiedzi przeszkadzają i się mieszkać nie da. @goferek: Jakiś czas temu widziałem tu post w którym ktoś twierdził że przy zarobkach rzędu 50-70k na miesiąc nie stać go na zakup mieszkania w Warszawie. Ktoś inny buduje dom 300m2 na program BK2%. Ja to w ogóle
@mirko_anonim: lepiej nie będzie, to nie lata 80-te, że rok siedziałeś na Saksach i chałipe wybudowałeś. W krajach rozwiniętych do których należy Polska tak jest, że trzeba kilkadziesiat lat z---------ć na nieruchomość.
@A_R_P: no tak rzeczywiście, do tego potrzeba 10000m2, gdzie typowa działka dla domu wolnostojącego to jest ~1000m2, a później płacz że nie stać cię na działkę bo chcesz kupić taką na której normalnie stawia się całe osiedle.
@mirko_anonim: Bo korposzczury ktore maja teraz 40lat to ubily zloty interes, tani kredyt, tania ziemia, stabilna praca na dodatek rosnaca inflacja i ich pensje niewelowaly dlug. Pokolenie wyzu demograficznego ktore na dodatek dostalo w prezencie od komunistow inflacje ktora zniwelowala ich zadluzenie.
@mirko_anonim I dlatego piszesz z anonima? Wizja świata, że każdy człowiek ma dużą działkę z domem lub przestronne mieszkanie na własność to utopia. Nigdy tak nie będzie. Przykro mi.
Śledzę ostatnio tag #nieruchomosci i widzę narracje śmiania się z "korpo szczurków 10k" którzy kupują szeregówki na obrzeżach albo M2 w dalekiej dzielnicyz kredytem na bekę 2 procent a starsi "robole" mają chaty na hektarowych działkach. Tylko jaka jest alternatywa? Bo o tym jakoś nikt nie wspomina. Skąd mam teraz wziąć ten hektar działki i kasę na dom 300m2? Ludzie kupują co mogą, każdy marzy o własnym kącie. Nie należy się z tego śmiać tylko załamywać ręce jak bardzo rynek nam odleciał, że normalnych ludzi trzeba wpędzać w cyrografy na kilkanaście lat za gruby hajs a i tak pozwala to na kupienie ułamka komfortu tego co za te pieniądze można było zrobić jeszcze 10-15 lat temu. I taka jest rzeczywistość, może i zarabiamy 3x więcej ale stać nas na 3x mniej ale z drugiej strony możemy albo mieszkać z rodzicami do 50tki (chociaż oszczędzać i tak się nie opłaca bo przy rosnących cenach działek i nieruchomości to nigdy nie nadgonimy odkładając na koncie). Albo można wynajmować do końca życia i przepalać 70% tego co poszło by na ratę własnego kredytu.
#gownowpis
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Trzeba tylko chwilkę zaczekać na spadki. Polecam śledzić analizy prezesa WKP Investment, a życie stanie się prostsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@goferek: Jakiś czas temu widziałem tu post w którym ktoś twierdził że przy zarobkach rzędu 50-70k na miesiąc nie stać go na zakup mieszkania w Warszawie. Ktoś inny buduje dom 300m2 na program BK2%. Ja to w ogóle
@A_R_P: no tak rzeczywiście, do tego potrzeba 10000m2, gdzie typowa działka dla domu wolnostojącego to jest ~1000m2, a później płacz że nie stać cię na działkę bo chcesz kupić taką na której normalnie stawia się całe osiedle.
I dlatego piszesz z anonima? Wizja świata, że każdy człowiek ma dużą działkę z domem lub przestronne mieszkanie na własność to utopia. Nigdy tak nie będzie. Przykro mi.