Wpis z mikrobloga

Widziałem tu gdzieś wcześniej pytanie kto był gorszy Hamas czy UPA.

Chyba tylko ktoś bez znajomości historii odpowiedziałby Hamas.
UPA była w #!$%@? gorsza. Nie dość że sposobów na mordy mieli znacznie więcej to specjalnie dawali fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Kazali gromadzić się w danych miejscach w celu wyjazdu czy ogłaszali że dadzą spokojnie wyjechać ze wsi tylko po to żeby łatwiej byłoby im później mordować. Jak Ukrainiec miał rodzinę z Polką to kazali zamordować swoją żonę i dzieci jeśli sam chciał przeżyć. Żydzi też byli mordowani bez względu na narodowość. Tak samo jak Ukraincy którzy nie zgadzali się na mordy (chociaż większość z rejonu albo wspierała albo ignorowała działania UPA).

Sam kontekst mordów też nie był taki jak w obecnej sytuacji Hamasu. Tu przynajmniej mogą uzasadniać to np Izraelskimi osadnikami na zachodnim brzegu, prowokacjami strony Izraelskiej, ściśnięciem ich wszystkich w gęsto zaludnionym mieście itd

Gdzie Polska nie gnębiła Ukraińców w podobny sposób. A w ostatnich latach przed 2 wojna wręcz przeciwnie promowała ukraińską kulturę i Ukraińców na lokalnych stanowiskach państwowych.
A w samym czasie masakr jak wiadomo Polacy zdecydowanie nie byli w pozycji żadnego silnego okupanta tylko ludzie żyli w swoich wioskach.

Ogólnie nawet jak się czyta kontekst i próbuje zrozumieć skąd w nich wzięła się taka agresja to nie ma żadnego uzasadnienia. Po prostu #!$%@?ło im ostro.

Obecnie wspieranie Ukrainy nam się po prostu opłaca, ale zgadzam się z stwierdzeniem że nasze narody nigdy nie będą przyjaciółmi dopóki Ukraińcy nie rozlicza się z historią.
A wątpię że się kiedyś rozliczą. To tak jakby teraz próbować przestawić Polaków na to że powstańcy warszawscy to byli zbrodniarze (to przykład nie mówię że byli xD) *

Jak coś to wspieram Ukrainę więc to nie tak że wejdziecie na mój profil i tam będą portrety Putina.

* ktoś może napisze „Ale oni widzą ze UPA to zbrodniarze” Wątpię że to znacząca część. Praktycznie każda propaganda ignoruje ludobójstwa popełnione przez organizacje /ludzi wybranych na bohaterów. Nikt nie pokazuje nabitego na bagnet dziecka mówiąc o walce o kraj. Większość Ukraińców, albo o tym nie wie, albo co słyszało ale nie wchodziło w szczegóły/uznało za kłamstwo. Albo uznało że musi być jakieś uzasadnienie itd.

#ukraina #izrael
  • 20
  • Odpowiedz
  • 2
@JPRW: ten wpis to będzie test czy ludzie są w stanie pisać swoje opinie normalnie czy zawsze musi być sarkazm/tona ironii i próba #!$%@? przeciwnika.

Napisz normalnie to odpowiem/zostawie, póki co usuwam xD
  • Odpowiedz
@M4rcinS: napisz to proszę normalnie jak dorosły człowiek bez warstw sarkazmu i ironii to porozmawiamy

@Kantar: Jakiej warstwy sarkazmu i ironii? To ty stawiasz absurdalną tezę o promowaniu kultury ukraińskiej w ostatnich 2 latach istnienia II RP, kiedy fakty są takie, że wtedy przeprowadzano najbardziej brutalną polonizację mniejszości narodowych, co we wschodnich województwach objawiało się m.in.: niszczeniem świątyń należących do PAKP, niemal całkowitą likwidacją szkolnictwa w językach mniejszości,
  • Odpowiedz
  • 2
@M4rcinS: Zamiast napisać że wcale tak twoim zdaniem nie było i wymienić te rzeczy to wymieniłeś je i na końcu dodałeś uwagę w stylu „jeśli uznać te obiektywnie złe rzeczy za dobre to masz rację”

Od razu wrzucasz do dyskusji żarciki, emocje, próbę zdenerwowania drugiej strony. Sam widzisz o ile lepiej wyszła ci druga odpowiedź.
  • Odpowiedz
ten wpis to będzie test czy ludzie są w stanie pisać swoje opinie normalnie czy zawsze musi być sarkazm/tona ironii i próba #!$%@? przeciwnika.

@Kantar: A jak inaczej reagować na takie wysrywy? Piszesz brednię za brednią w jakiejś absurdalnej próbie "uzasadnienia" postawy terrorystów mordujących niewinnych ludzi.

Polacy zdecydowanie nie byli w pozycji żadnego silnego okupanta tylko ludzie żyli w swoich
  • Odpowiedz
  • 1
@M4rcinS: tak przeczytałem na wiki o postawie to w ostatnich latach rzeczpospolitej tak jak i materiały IPN. Możesz podesłać skąd masz swoje dane
  • Odpowiedz
  • 2
@JPRW: Normalnie? Nie wiem czemu uzasadniasz to że nie potrafisz się kontrolować.
Jakbyś spytał normalnie to bym wyjaśnił. Tyczyło się to tego że nie można było wtedy postrzegać Polaków jako część/współudziałowców państwa okupacyjnego bo takie państwo nie istniało więc takie uzasadnienie odpadało. A taki argument często pojawia się przy obecnej sytuacji z hamasem.

Nigdzie nie piszę że nawet jakby taka sytuacja zaistnaiła to można sobie ludzi mordować. Tylko po prostu
  • Odpowiedz
@M4rcinS: tak przeczytałem na wiki o postawie to w ostatnich latach rzeczpospolitej tak jak i materiały IPN. Możesz podesłać skąd masz swoje dane

@Kantar: to proszę o takie materiały.
  • Odpowiedz
Tyczyło się to tego że nie można było wtedy postrzegać Polaków jako część/współudziałowców państwa okupacyjnego bo takie państwo nie istniało więc takie uzasadnienie odpadało. A taki argument często pojawia się przy obecnej sytuacji z hamasem.

@Kantar: Weź usuń ten cały wątek, bo się kompromitujesz z każdym zdaniem.
Państwo polskie istniało de iure w latach 40. znajdowało się jedynie pod okupacją. Istniały zresztą jego struktury czyli podziemie zbrojne. Co więcej było
  • Odpowiedz
  • 1
@M4rcinS: jak czytam to raczej sytuacja z gatunku wszyscy się mylicie.
Nawet w artykule który podesłałeś, jest że województwo wołyńskie było na przeciwnym biegunie a ja właśnie czytałęm o Wołyniu jak tam traktowano ukraińców, a widocznie w reszcie kraju było przeciwnie.

Na drugim biegunie było województwo wołyńskie, gdzie wojewoda Henryk Józewski wprowadził to, co nazywał „eksperymentem wołyńskim”, który polegał na włączeniu obywateli, deklarujących narodowość ukraińską do pracy w strukturach samorządowych.
  • Odpowiedz
  • 2
@JPRW: Ale co to ma do tego. Pisałem tylko o kontekście w momencie mordów, a nie przewidywaniach danej organizacji.
Nie ma też znaczenie perspektywa mieszkańca tylko ocena z zewnątrz. Tak jest cały wpis napisany, a fragment który cię zdenerwował pojawił się przez obecnie używany argument pro Hamas, tylko po to, żeby napisać że takiego argumentu w sytuacji Wolynia nie można zastosować.
Ty dorobiłeś do niego całą teorię.

Jesteś strasznie emocjonalny. Źle zrozumiałeś moją wypowiedź z tego wyciągnąłeś dalsze wnioski. #!$%@?ły cię te wnioski strasznie i z takim nastawieniem rozmawiasz dalej.
Co to w ogóle jest za pierwsze zdanie? Może ty usuń swoje komentarze, bo z każdym kolejnym się coraz
  • Odpowiedz
Nie rozumiem jak łączysz pisanie w taki sposób i oczekiwanie dyskusji.

@Kantar: Nie oczekuję od ciebie żadnej dyskusji, bo to, co piszesz to głupoty, urojenia i popis ignorancji. Ja jedynie prostuje te bzdury.

A że jesteś ignorantem, to przyznajesz sam i to wprost. Piszesz teraz, że "właśnie czytasz o Wołyniu" i doszedłeś do polityki wojewody Józewskiego, a wcześniej błysnąłeś stwierdzeniem, że w "ostatnich latach przed 2 wojna wręcz przeciwnie promowała
  • Odpowiedz
  • 3
@JPRW: załamałeś mnie trochę. Skoro nie oczekujesz dyskusji to przestań pisać i marnować i mi i co ciekawsze samemu sobie czas.

Bez dyskusji piszesz tylko po to, żeby coś tam mnie powyzywać i uwolnić trochę swoich wewnętrznych problemów i emocji.
Na takie rzeczy są terapie, a nie randomy z internetu, ogarnij się.
  • Odpowiedz
@Kantar: Mój czas to moja sprawa, mogę go wykorzystywać na prostowanie głupot, bo lubię. A jak nie chcesz marnować swojego to następnym razem poczytaj wikipedię PRZED napisaniem wpisu na mirko a nie po.
  • Odpowiedz