Wpis z mikrobloga

mirki, pieakrze i wszscy spod znaku #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem dajcie znać jak wasze doświadczenia z używaniem kleiku/pasty/kisielu thangzhong, którą potem dodaje siędo ciasta drożdżowego. Czy oprócz japonskiego chleba mleczego ma sens dodanie jej do "naszego" tradycyjnego ciasta drożdzowego, takiego np. z owocoami i kruszonką? czy w takim przypadku jakos ciasta sięnie polepszy i nie będzie bardziej "fluffy"? widziąłem jedynie ze ta babeczka z kanału slodka tuba robiła cynamonkki z tą pastą. a wy cos robiliscie? warto?
  • 9
@BarkaMleczna @klimatyzator uwaga zrobiłem ciasto drozdzowe z zasmażka thangzhong i faktycznie jest różnica w sprężystości i wilgotności ciasta, nie jest to efekt typu niebo a ziemia ale jest wyraźnie zauważalny. A czy ta zasmażkę trseba koniecznie przygotowywać dzień orzed czy można w dniu pieczenia byleby wystygła?