Cedrik Cedrik 11.10.2023, 12:11:30 1 + Kupiłem sobie adapter do dysku SSD (Axagon Adapter PCI-E x4 na M.2 NVMe), podłączyłem go do szyny PCIE na płycie głównej, pod kartą grafiki (jest na interfejsie 3.0, szynę mam 4.0, ale znalazłem informację, że 4.0 jest wstecznie kompatybilne). Włożyłem w to ustrojstwo 500GB M.2 SATA I w menedżerze dysków cisza - nie widzi :( Mirki, co źle zrobiłem? #pc #komputery #pcmasterrace źródło: Axagon-PCEM2-DC-dwa-zlacza-M.2 Pobierz
Cedrik Cedrik 11.10.2023, 12:12:22 via Wykop 1 + @Cedrik: Link do produktu, jest kompatybilny z M.2 SATA https://www.x-kom.pl/p/730829-kontroler-axagon-adapter-pci-e-x4-na-m2-nvme-z-chlodzeniem.html
Retsew Retsew 11.10.2023, 12:21:29 via Android 2 + @Cedrik a podłączyłes przewód Sata? Ten adapter daje tylko zasilanie Sata, kabel Sata musisz do niego jeszcze podłączyć.
Cedrik Cedrik 11.10.2023, 12:36:05 via Wykop 4 + @Retsew: Ja? Oczywiście, że podłączyłem kabel SATA. Przecież nie zrobiłbym czegoś tak głupiego, żeby nie podłączyć kabla SATA. Pokaż spoilerPokaż spoiler
aarahon aarahon 11.10.2023, 12:37:36 via Wykop 0 + @Cedrik: a włożyłeś dysk w gniazdo SATA czy NVMe?Ten adapter daje tylko zasilanie Sata, kabel Sata musisz do niego jeszcze podłączyć.@Retsew: ten adapter słuzy do podłączenia dysku NVMe i jednego dysku SATA. Dysk SATA może być na złączu M.2 SATA lub podłączony kablem SATA.
Cedrik Cedrik 11.10.2023, 14:16:42 via Android 0 + @aarahon włożyłem ok, ale i tak wszystko wpizdu, bo karta grafiki zahacza o ostatni port SATA w taki sposób, że ten zapełniony ją podważa.Problem jest teraz taki, że wymontowałem to i po odpaleniu pc, karta się świeci, ale nie mam obrazu...
Włożyłem w to ustrojstwo 500GB M.2 SATA
I w menedżerze dysków cisza - nie widzi :(
Mirki, co źle zrobiłem?
#pc #komputery #pcmasterrace
źródło: Axagon-PCEM2-DC-dwa-zlacza-M.2
Pobierzhttps://www.x-kom.pl/p/730829-kontroler-axagon-adapter-pci-e-x4-na-m2-nvme-z-chlodzeniem.html
@Retsew: ten adapter słuzy do podłączenia dysku NVMe i jednego dysku SATA. Dysk SATA może być na złączu M.2 SATA lub podłączony kablem SATA.
Problem jest teraz taki, że wymontowałem to i po odpaleniu pc, karta się świeci, ale nie mam obrazu...