Aktywne Wpisy

pyszniarz +8
Od jakiegoś czasu noszę przy pasku gaz pieprzowy — widocznie, bez chowania. I powiem Wam jedno: ludzie inaczej patrzą. Widać, że wzbudzam respekt, zwłaszcza u tych, co zwykle są zbyt pewni siebie albo zaczynają szukać zaczepki.
Dzięki temu czuję się pewnie, wiem, że w razie czego mam czym się obronić. Nie muszę się bać, że ktoś będzie próbował mnie zastraszyć czy narzucać mi swoje zdanie. To ja mam kontrolę nad sytuacją.
Wiem, że wielu
Dzięki temu czuję się pewnie, wiem, że w razie czego mam czym się obronić. Nie muszę się bać, że ktoś będzie próbował mnie zastraszyć czy narzucać mi swoje zdanie. To ja mam kontrolę nad sytuacją.
Wiem, że wielu
źródło: img
Pobierz
baleroni +37
urodziny dzis mam (╥﹏╥)

Mianowicie na początkowych zajęciach mieliśmy arduino - małe gówienko za 60 zł ale potrafiło zrobić wszystko co robiliśmy w późniejszych latach tzn. Dało się zaprogramować tak żeby lampka mrygałą albo żeby przycisk ją załączył z opóźnieniem. Wiem że obsługuje też czujniki, ekrany oraz istnieje alternatywa rasberry pi z pythonem co jeszcze bardziej by mi odpowiadało
Z kolei później mieliśmy PLC - kloce za 2000zł programowanę w jakimś z------m LADzie w IDE którego cena też była 4 cyfrowa XD w imie czego? Zadań typu "gDY klIknieSz ZIelonY PRZYcIsK To LamPKA MRYgA, cZERWOnY TO pALi Się CaŁY CzAs a JaK pRZyTrZYmASZ 2 To PO 3 seKuNDACh GaśNiE"? a i tak robiliśmy to po 5h bo jak już mówiłem - robiliśmy to w LAD i zawsze coś sie z-----o a refactor programu oznaczał w-------e go do kosza
Stąd rodzi się pytanie - czemu nie można używać na masową skalę arduino? Przecież najdroższa wersja kosztuje pewnie 1/4 tego co PLC, obsługuje C przez co ułatwiło by znalezienie programistów-automatyków i ogólnie jest zajebiste
Lobbing Siemensa? 50 Letni programiści LAD stracą pracę? Utrata prestiżu zawodu bo na tym samym sprzęcie uczeń 1 roku automatyki robi sobie e-papierosa? Niby PLC i LAD jest wydajny bo niektóre programy liczy się w bajtach no ale to nie jest 1969 rok że najpotężniejszy komputer ma 16KB RAM. Taki programista to nie raz robi stronę wizytówkę w React bo tak mu łatwiej XD i ma w------e czy projekt będzie miał 500KB czy 7MB
Spytałbym się @WonszWykopowy ale ma mnie na czarno :/
#automatyka #plc #pytaniedoeksperta
Dziwne że w dużych firmach nie jest to popularne i że takie sterowniki nie istnieją albo jest ich garstka, w końcu to bardzo stabilny język i na poziomie conditional statements (czyli większość projektów automatyki) nie jest specjalnie skomplikowany
Przecież w każdym szanującym się PLC na "ST", czyli język zbliżony do "C", ale z uwzględnieniem bezpiecznego programowania. Ponadto w porządnych PLC masz SFC a w tym piękne się programuje procesy sekwencyjne. No i każdym PLC masz dużo lepsze procesory niż ATmega.
Zresztą jak bym ja Cię uczył programować w LAD to byś uznał że w sumie to całkiem dobry język :) I że do tego, do czego został
Co do niechęci do LAD to pewnie trochę wina szkoły bo kazali nam poprostu pisać non stop to samo - mieliśmy może z 2 albo 3 lekcje teoretyczne o bramkach, generatorach i blokach TON TOF bo hurr durr szkoda czasu na teorię a do wszystkiego trzeba było dochodzić metodą prób i błędów.
LAD i FBD (blokowy) to jest to samo w zasadzie, różni się tylko reprezentacja graficzna, idea jest ta sama i jest automatyczny translator.
SFC to jest bajka! Ma nawet taki bajer że włączasz program na działającej linii produkcyjnej, uczysz. Zapisujesz to co się sterownik nauczył i jak linia zacznie inaczej pracować, np. dłuższe odstępy pomiędzy sygnałami z czujników, to sterownik zgłosi błąd! I prawie każdy średnio rozgarnięty automatyk to
@iluvmypickle: Pytanie zadawane chyba przez każdego studenta AiR, no ale odpowiedzmy raz jeszcze:
1. Arduino to nie jest System Operacyjny Czasu Rzeczywistego (RTOS).
2. Nie spełnia raczej norm EMC w warunkach przemysłowych, chociaż niektórzy bez większych sukcesów próbują takie robić.
3. Chyba najważniejsze - nie ma komercyjnego