Wpis z mikrobloga

Jak macie wasze zawody/kariery - to czy to co robicie, jest waszym stylem życia?
Tak jak nie wiem są bokserzy, no to oni nie są "tylko" kimś bijącym się. To są sportowcy, które całe swoje życie mają podporządkowane temu żeby mieć performance w swojej pracy. Bo to ultra-kompetytywny zawód. Jak są lekarze, to oni nie są "tylko" lekarzami, ale w zasadzie całe ich życie jest podporządkowane temu żeby BYĆ, lekarzem. Ich stylem życia jest nauka, nauka, nauka, kariera, konferencje, rozwój, pacjenci, szpitale, operacje/decyzje.

No i jestem ciekawy jak jest u was. Od czego byście powiedzieli że zależy ambicja/konkurencyjność? No bo krótko mówiąc startując w takim jak powyższe zawody, a będąc nie najbardziej ostrym, to jedyne co można to być nikim. Zastanawiam się czy wszystkie prace takie są. Np. nigdy nie chciałem być nie wiem, kierowcą autobusu ani kapitanem łodzi - ale też nigdy prawnikiem albo lekarzem i zastanawiam się czy to może świadczyć że jestem jakiś przeciętnie-kompetytywny.
#zdrowie #psychologia #praca #rozwojosobisty
  • 25
@login_cwiczebny: @asdfghjkl a co robicie i czy od dziecka były sygnały że to właśnie będziecie robić?

Myślisz że taki lekarz 80 proc wolnego czasu poświęcał na naukę i rozwój w tej dziedzinie? Lol

@Socah: a co robił?
@Heady1991 czyli od dziecka chciałeś jeździć tirami, i powiedzmy na stacjach benzynowych za dziecka jak jeździłeś gdzieś z rodzicami to lubiłeś obczajać ciężarówki?
@interpenetrate: zajmuje się zawodowo programowaniem. Życie tak mi się poukładało, że mój wyuczony zawód stał się moim hobby a hobby wykonywanym zawodem.
Długa historia bo i stary jestem ale w skrócie tak to właśnie wygląda
@interpenetrate: nigdy. Miałem 12 lat jak zainteresowałem się programowaniem. Od 26 lat robię to zawodowo. Skrupulatnie wybieram firmy w których pracuje żeby uczestniczyć w ciekawych i stymulujących intelektualnie projektach. Nawet kosztem mniejszych pieniędzy. Właśnie po to żeby się nie wypalić i póki co się nie zanosi
@login_cwiczebny: ja miałem wiele hobby. Zawód który pierwotnie wybrałem był wcześniej moim hobby również. Stało się natomiast tak że postęp technologiczny zmienił ten zawód w taki sposób że został pozbawiony tego co najbardziej w tym lubiłem więc zająłem się czymś innym
@asdfghjkl u mnie tak na szczęście się nie stało, bo chyba bym zaczął rzeźbić w mydle czy coś podobnego.

I nie obawiam się, że automatyzacja/maszyny przejmą moja pracę, bo ktoś te maszyny musi budować i serwisować ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@login_cwiczebny: aha czyli masz jakąś firmę budowlaną tak albo coś z budowlanką, bo nie napisałeś? :D Czyli od dziecka zainteresowania takie wokołobudowlane? Bo piszesz że wręcz przeciwnie, a potem piszesz właśnie że zainteresowania stały się hobby a ono pracą i zarobkiem

edit. dobra z późniejszych postów widzę że jednak programistą więc jakbyś mógł to objaśnić :D