Wpis z mikrobloga

@ShadyTalezz:

no hiperinflacje to konik neoliberalizmu i wynik działań IMF mających na celu wprowadzać kraje w spirale długów, hamować ich rozwój w celu wyzysku poprzez wymuszanie na nich neoliberalnej polityki.

Hiperinflacje pojawiały się się na długo przed MFW, ale świat został przez nie zalany po odejściu od parytetu złota. I tu należałoby sobie może postawić pytanie z mniej zachodnio-centrycznego punktu widzenia tj. czy całemu światu pusty pieniądz się rzeczywiście
Raf_Alinski - @ShadyTalezz: 
 no hiperinflacje to konik neoliberalizmu i wynik działa...

źródło: Mediana dochodów

Pobierz
  • Odpowiedz
@Raf_Alinski:

A zatem jakie "uwalenie klasy średniej" w sytuacji gdy szeregowy Amerykanin ma prawie 2 razy wyższy dochód niż 50 lat temu?

no dokładnie taki jak pokazałem na wykresie w poprzednim komentarzy, że realne płace uwzględniając inflacje stanęły, pogłębiło się rozwarstwienie społeczne(tu kolejny wykres, po więcej odsyłam jeszcze raz do strony, którą zalinkowałem) i ten szeregowy amerykanin ma niższą jakość życia niż jego odpowiednik w latach 60, gdzie za jedną
ShadyTalezz - @Raf_Alinski: 
A zatem jakie "uwalenie klasy średniej" w sytuacji gdy s...

źródło: gfjgfjh

Pobierz
  • Odpowiedz
@LubiePieski: Akurat na ten obrazek i komunista i kapitalista by się zgodził. Ludzie #!$%@?ą wszystkiego tak dużo, niezależnie od ceny, bo ta zawsze jest subiektywna i zmienna. Porusz przy okazji temat marnotrawstwa jedzenia i chorób od przesytu, przez które nie da się (na darmo) produkować ani konsumować (zbyt dużo) tego jedzenia.

Tylko nie odpowiadaj już memami, chociaż czuję że w ogóle nie odpowiesz, bo nie masz jak 'dowalić' drugiej stronie.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz energia ze słońca nie może być tanio magazynowana, przez co nie może stanowić podstawy systemu energetycznego, paliwa kopalnie i atom to jedyne pewne źródła energii, inne to uzupełnianie
  • Odpowiedz