Wpis z mikrobloga

Mieszkania są drogie, więc chciałbyś żeby były jeszcze droższe

@w9rT_wv_bIAn37l: nie przekonasz go, że kataster podniesie ceny, tutaj kłania się elementarny brak wiedzy ekonomicznej

nawet jak mu wprowadzą ten kataster i mieszkania pójdą do góry jak przewidujesz to wymyśli sobie nowego wroga: a to źle wprowadzili kataster; a to za mały, a to na za małą ilość mieszkań

jak z wyborcami pisu, ich nie przekonasz, że dwukrotnie wyższa emerytura przy
  • Odpowiedz
@Metylo: ostatnio widziałem dane, że black rock w niektórych stanach kupuje 30% dostępnych nieruchomości. Bezos też inwestuje w nie ruchy i ziemię rolnicza (jak Bill Gates).
  • Odpowiedz
nie dyskutuje z ludźmi, którzy wierzą w tradera21. Swoją drogą kupiłeś deweloperke we Wrocławiu i już ci o------o? Każdy ma mieć gorzej bo ty miałeś ciężko i zapłaciłeś pewnie 600k za "inwestycje 30m² w centrum miasta"

@Metylo: bardzo mnie cieszy że wyciągnąłeś ten wpis :) widzisz staram się edukować i zanim podejmę się jakiejś edukacji sprawdzam czy warto stąd moje pytanie na mirko o trader21

w Twoim świecie takie pytanie oznacza, że
  • Odpowiedz
boli was d--a biedaki chyba

dostalam dwa mieszkania w spadku jedno po rodzicach (w miescie ~400k) jak sie rozwiedli, drugie po babci w (w 650k miescie), ja sama pracuje i sobie wlasne wynajmuje a dochod pasywny mam z tych dwoch pierwszych (dla bezpieczenstwa finansowego wynajmuje tylko pokoje i wylacznie studentom, nigdy calego mieszkania jednej osobie)

nie sa to jakies duze pieniadze, ale nieco ponad 2000zl miesiecznie na czysto wleci, mega ulatwia to
  • Odpowiedz
podaj mi jakieś źródła twoich wypocin, po 2 dobrze skonstruowany podatek to taki który nie będzie dziurawy na twoje "pomysły"

@Metylo: Nie ma sie nad czym specjalnie zastanawiac. Spółka z o.o. jest osobna osobowoscia prawna, moze posiadac nieruchomosci, wystarczy wiec zakladac osobna spolke na kazde mieszkanie i omijasz katastralny.

Zeby katastralny byl skuteczny to musi byc nalozony od pierwszego mieszkania. Natomiast wtedy niszczysz rynek mieszkaniowy.
  • Odpowiedz
co za problem ustalic ceny maksymalne za najem jak na zachodzie? xD

@dziacha: spowoduje to jedynie to, że do każdego minimalnego najmu będzie jeszcze "opcjonalna" opłata za np. wypożyczenie telewizora czy co tam chcesz, finalnie cena za najem będzie taka sama jak przed tym genialnym pomysłem xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Metylo A jak szwagier kupił sobie mieszkanie nad morzem żeby tam sobie w sezonie jeździć na wakacje to na własne potrzeby czy inwestycyjne jest?
  • Odpowiedz
co za problem ustalic ceny maksymalne za najem jak na zachodzie? xD

@dziacha: Problemu w tym nie ma, z tym ze jest to najlepsza metoda na zniszczenie miasta.

Cena maksymalna wynajmu oznacza to, ze ograniczasz podaż mieszkan na wynajem (no bo skoro sie nie oplaca wynajmowac to mniej osob chce bedzie w ogole posiadac mieszkana na wynajem). A skoro nie oplaca sie posiadac mieszkana na wynajem tzn. ze nie oplaca sie kupowac.
  • Odpowiedz
powinni wprowadzić od jutra podatek katastralny

@Metylo: nie wprowadza nigdy, cała wierchuszka tego kraju jest zapakowana po jaja w betonowe złoto, ich działania od kilku lat są kierowane w podbicie jego wartości a kredyt 2% jest tego doskonałym przykładem
  • Odpowiedz
@Metylo: A może by tak sprawić żeby pieniądz fiducjarny przestał być śmieciem dzięki czemu ludzie którzy chcą zabezpieczyć swój kapitał przestaną ładować wszystko w mieszkania? Nieee, lepiej wszystko opodatkować bo jak wiadomo podatki zawsze rozwiązują wszystkie problemy i wcale nie jest tak że bogole zawsze znajdą sposób żeby ich nie płacić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz