Wpis z mikrobloga

@gzymspiwniczny: nie ma to żadnego znaczenia jaka jest różnica wieku. Jeśli manipulujesz kimś, żeby uzyskać korzyści seksualne, to wykorzystujesz tę osobę. Jeśli mówisz - słuchaj, ja tu tylko na seks - chcesz? I ona mówi tak, upewniasz się, podczas seksu, że wciąż tego chce - widzisz, że dobrze się bawi, to wszystko jest okej. Problem się zaczyna, jeśli np. stary dziad zabiega o młodą dziewczynę, mówi, że co prawda ma żonę,
No dobra, tyle jadu gry facet 30 lat ma 20 letnią dziewczynę/żonę. Hurr durr grooming, wykorzystywanie nieświadomej (sic) kobiety. Ale czy 50 latek poznający 30 letnią kobietę też jest creepem? To też wywołuje ból dupska?

@gzymspiwniczny: Mam wrażenie trochę, że obecnie creepem (cokolwiek to oznacza tak naprawdę) jesteś w momencie kiedy żyjesz w sposób nie pokrywający się z wizją świata pewnych grup społecznych po prostu używających modnych słówek. Jak napisał/napisała @
@rekkin: chyba to nie mnie chciałeś wołać. Przed chwilą napisałam, że manipulacja nie ma wieku.

Grooming to jest w ogóle angielskie słowo, które oznacza ogólnie wychowanie czy opiekę. Dlatego z definicji chodzi o szczególną formę manipulacji na kimś młodszym, nad kim powinniśmy realnie sprawować opiekę, zamiast traktować ich jak partnerów do seksu. Ostatecznie manipulacja to manipulacja, można manipulować kimś w oparciu o różne czynniki, jednym z nich jest brak doświadczenia, co
@zbrodnia_i_kawa: oo, to w kwestii braku doświadczenia, pytanie ekstra.
Czy 18-latka może groomingować 30-letniego faceta, jeżeli np. ona była w kilku związkach, ma rozwinięte skille społeczne, w tym zdolności manipulacji, była w kilku związkach itd. a 30-latek to nieporadny życiowo facet, który nigdy nie był nawet na randce? ( ͡º ͜ʖ͡º)
*sytuacja hipotetyczna*
Jeśli manipulujesz kimś

@zbrodnia_i_kawa:
A kto powiedział, że to zawsze manipulacja?
Jeżeli młodsza kobieta znajdzie we mnie dokładnie to, czego szuka i ja chcę jej to dać to w czym problem?
No i czemu to od razu starsza osoba, w domyśle mężczyzna ma manipulować żeby coś osiągnąć, a nie młode, powabne dziewczęta? Kobiety są znacznie bardziej obyte w manipulacji.
Jeśli manipulujesz kimś, żeby uzyskać korzyści seksualne, to wykorzystujesz tę osobę.

@zbrodnia_i_kawa: Przecież całe randkowanie, podrywanie, uwodzenie to jest jeden wielki ciąg manipulacji drugiej osoby. Zarówno kobieta jak i mężczyzna zakładają maski i starają się przedstawić nadzwyczaj dobrze, doskonale wiedząc że naciągają prawdę tylko po to żeby zaruchac, bo trafił się przystojny/przystojna partner/partnerka.