Aktywne Wpisy
Gours +146
Wystarczyło odsunąć PiS od władzy i od razu mamy pozytywny impuls w gospodarce:
- zmniejszenie inflacji
- zmniejszenie bezrobocia
- mocny wzrost PKB (w 2023 było 0,2%, teraz raczej ponad 3%)
- drastyczny spadek luki vatowskiej (Tusk nie pozwala kraść) - z 15% to jednocyfrowego wyniku
- zmniejszenie inflacji
- zmniejszenie bezrobocia
- mocny wzrost PKB (w 2023 było 0,2%, teraz raczej ponad 3%)
- drastyczny spadek luki vatowskiej (Tusk nie pozwala kraść) - z 15% to jednocyfrowego wyniku
programista30k +491
Plusuje każdy, kto więcej niż raz dał sie wydymać na hajs w biedrze przez:
- plakietki z nieaktualnymi promocjami
- ceny podane za zakup 2 lub więcej sztuk
- produkty które finalnie mają inną cene niż na plakietce pod nimi
Zobaczymy
- plakietki z nieaktualnymi promocjami
- ceny podane za zakup 2 lub więcej sztuk
- produkty które finalnie mają inną cene niż na plakietce pod nimi
Zobaczymy
Ludzie się spodziewają że będzie rozwijany podobnie jak bostondynamics, że będzie skakał, robił salta itp. Tak nie będzie. To robot do pracy. Nie musi być tak zwinny, bo po co? On jest projektowany żeby być użytecznym na miejscach pracy. Nie musi robić idiotycznych sztuczek które robią wrażenie a są nieprzydatne.
Komentarz usunięty przez autora
Anyway, sprzęt wygląda na zrobiony albo bliski gotowego. Teraz pora na algorytmy. To co wywróci do góry nogami większość typowo
Myślę że one najpierw znajdą zastosowanie w przemyśle, jakichś magazynach, fabrykach itp. Jest masa niewymagających jakiejś nadzwyczajnej zwinności, myślenia itp. stanowisk. Myślę że przez lata będą je sprzedawali do przemysłu, gdzie przeciętny człowiek nawet nie zobaczy takiego na żywo, bo gdzie i po co? W przemyśle najlepiej się sprawdzi, bo
@janjanuszziom: To, że Optimusy są prawdziwe to ja wiem - widziałem kilka wcześniejszych prezentacji, nawet tych wcześniejszych wersji. Ale tak płynnego ruchu jak na początku tej prezentacji to nie widziałem - wygląda jak animacja ale pewno jest real bo oni robią bardzo duże postępy.
Ciekawe, czy przyszły świat będzie wyglądał jak z filmu "I, robot". Potencjał na roboty w domach jest o wiele większy niż w przemyśle. Do przemysłu też wystarczy połowa robota (np. bez nóg) albo wręcz jedna ręka. To w domu potrzeba humanoidalnego robota bo cała przestrzeń jest dostosowane właśnie do humanoidów. Taki robot będzie też... najmniej straszny dla ludzi i równocześnie najbardziej użyteczny. Pytanie czy ludzie będą na to gotowi (pewno zaczną od Japonii
@kwanty: i takie ktore lubisz tez bedzie robic jak np. wypelnianie zapotrzebowania na pracownikow na rynku pracy ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@kwanty: Właśnie z tego powodu żeby ludzie się ich nie obawiali mają mieć ograniczona prędkość poruszania się do 8km/h żeby każdy człowiek był spokojny że bez problemu może mu uciec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ma też mieć wyłącznik fizyczny na sobie, który będzie mu odcinał łączność z netem :P
Widać że rozumie obawy ludzi kiedy takie roboty zaczęłyby być bardziej powszechne.To jednak fizyczna maszyna która jest silna i ma się poruszać wokół nas... Obawy ludzi będą z pewnością i może
@cptyossarian765: kiedy pojawiły się kombajny i koparki janusze też wie bali że nie będą mieli pracy... optymalizacja pracy ludzkiej trwa od początku rewolucji przemysłowej.
100 lat temu 60% Amerykanów pracowało w rolnictwie (żeby wytworzyć żywność dla całej populacji). Dziś mniej niż 2%...
Większość ludzi tyrała ciężko
Skupiajac sie tylko na pracy intelektualnej.
Obecnie ogolnodostepne rozwiazania AI(chatgpt4, chatgpr 3.5-turbo instruct i podobne)
1. sa w stanie przechodzic testy na IQ uzyskujac w najgorszym przypadku wynik 125+ a w
Ty za to zacząłeś mi pisać o AaI i to mega populistyczne rzeczy typowo z mainstreamu, na dodatek bardzo przeterminowane. I myślisz że to zrobi na kimś wrażenie? Widać że kompletnie nie interesujesz się tematem.
Nie
@cptyossarian765: Masz absolutną rację!!! To jest w pakiecie. Jeżeli przyszłość rozwinie się tak jak nam się obecnie wydaje to pracy będzie "jak na lekarstwo". Naprawdę niewiele i trzeba będzie zmienić ustroje polityczne żeby dało się żyć. Obecne ustroje oparte o praca == kasa == możliwość życia się nie sprawdzą w takiej przyszłości. Niestety socjal^2,
@janjanuszziom: Jak na razie to ty sie zesrales. Rowniez to Ty zaczales to gownodyskusje z wielce genialnymi argumentami "a bo to zawsze technologia zabiera prace i daje prace". Poziom tych argumentow zytuje na to co tam jeszcze skrywasz w rekawie- czyli raczej gowno.
Argument, ze prace przez rozwoj technologiczny traca ludzie od zarania dziejow jest jak argument, ze "zawsze umiera ktos
( ͡º
Komentarz usunięty przez moderatora