Wpis z mikrobloga

@StardustInSpace: o ale jaja XD kiedyś jak robiłem pierwszy raz kurczaka teriyaki to też z niego robilem i też tak wyszło jak tobie.

Generalnie ja polecam zrobić tak, że możesz zamarynować w tym tego kurczaka, ale no lepiej go podsmażyć oddzielnie.

I potem dodać slurry teriyaki. Po prostu do składników tego sosu dodajesz make/skrobię ziemniaczana coś jak tu tylko weź ziemniaczana zamiast kukurydzianej.
https://www.allrecipes.com/recipe/259887/simple-teriyaki-sauce/

W efekcie będziesz miał w pięknym szklistym
@StardustInSpace: Jak robisz marynatę do kurczaka np - czosnek, imbir, sos sojowy, miód (takie domowe teriyaki), to po usmażeniu kurczaka weź ją przez sitko, dodaj trochę wody z skrobią kukurydzianą (albo mąką ziemniaczaną), dobrze wymieszaj, żeby nie było gródek. Potem wrzucasz taki płyn na garczka i podgrzewasz aż się fajnie zacznie lepić.

Takim "glaze'em" możesz polewać kurczaka pod koniec smażenia jak i po - +1000 do smaku, polecam :)