Wpis z mikrobloga

Komentarz z forum onetu, wyłamujący się trochę z ogólne panującego tam trendu krytyki Majdanu i peanów na cześć Putina.

"Facet. Przecież ty sam nie wierzysz w to, co piszesz.

Wprawdzie doceniam wysiłki Kremla na polu propagandy, zręcznie eksploatującej temat okrutnej Zbrodni Wołyńskiej, lecz powinieneś wiedzieć, ty i tobie podobni, że nie wzbudzicie tym prorosyjskich sympatii wśród Polaków i nie doprowadzicie do sytuacji, iż uwierzą oni, że mocarstwowa, neoimperialna polityka Rosji służy polskiej racji stanu.

To prawda, że żaden Polak i żadna Polka nie powinni zapomnieć o tragedii swoich Rodaków, pomordowanych na Wołyniu, Podolu, Galicji Wschodniej; ale to jeszcze nie powód, żeby ofiarę polskiej krwi cynicznie wykorzystywali kremlowscy propagandyści i ich paputczicy, czynni na polskich forach internetowych.

Przestańcie - bo piszę do ciebie i tobie podobnych - pisać brednie o "Słowianach", straszyć "jewreją" (czy jak to tam piszecie), chrzanić o "banksterach" itd. Bo popadacie w banał. To już było w apokryfie o tych "Mędrcach..." co to mieli spisywać swe protokoły na szkodę ludzkości. Nie widzicie, że czasy się zmieniły? Że fałszywka agentów carskiej Ochrany sprzed stulecia może okazać się niewystarczającą do bałamucenia ludzi świadomych zagrożeń, które niesie wielkoruski szowinizm? Ten spod dwugłowego orła i ten spod sierpa i młota - "wsio rawno": jeden knut, kibitki, gułagi, wywózki, NKWD czy inna Ochrana, Stalin czy batiuszka car - Polacy wiedzą czym to "pachnie".

Weźcie się lepiej za jakąś uczciwą robotę. Na początek radzę wam nakarmić bezdomne dzieci z moskiewskich i petersburskich dworców."

#ukraina #janukowycz #majdan
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wyrostek_robaczkowy: Sprawę można by olać, ale onet jest jednak najpopularniejszym portalem internetowym a ludzie często podążają owczym pędem za zasłyszanymi gdzieś teoriami. Nawet nie chodzi mi o te prorosyjskie komentarze, tylko o brak zdrowych proporcji. Czytając forum onetu można odnieść wrażenie że wszyscy Polacy głęboko nienawidzą Ukraińców, bo brak jest tam właściwie innych głosów albo szybko są marginalizowane.
  • Odpowiedz
@wombatlbn: Na pewno nie, dlatego mówię tutaj o proporcjach, które nie odzwierciedlają nastrojów społecznych. Rozumiem że może być 50/50, 70/30 ale tam jest 99% komentarzy głęboko prokremlowskich,.
  • Odpowiedz
@telpan: to, że ktoś tym manipuluje i nabije głosy usuwając ciasteczka i używając macro juz udowodniłem.

Na pudelko pojawiły się identyczne komentarze z niewyobrazalną iloscią głosów po paru godzinach zostały usunięte przez administracje.
  • Odpowiedz
@haldir: miałem wpis. O 3 w nocy byłem na pudelku i każdy wie jak tam wyglądają ale tym razem wszystkie główne komentarze miały 1500+ głosów i było o jakiś sposobach mordowania polaków, głupie opowiadania, ze na ukrainie nas wszyscy nienawidzą itd. Następnego dnia (pare godzin później) już ich nie było i pojawił się typowe dla pudelka komentarze.

Na takich serwisach łatwo jest manipulować głosami wystarczy pobrac iMacros i wyłączyć zapisywanie
  • Odpowiedz
@telpan: BRAWO, K---A BRAWO! Nareszcie się coś rusza, kolejny raz jadę z #mikroreklama

http://www.wykop.pl/link/1880084/dr-zurawski-vel-grajewski-na-ukrainie-wybuchla-zywa-nienawisc-do-rosji/

Sprawa Ukraińska z naszego punktu widzenia to tylko instrument między nami a Rosjanami, nie wiem czy zjawisko propagandy na pewno istnieje, ale mam przeczucie, że w istocie występuje. tylko dlaczego Polak Polakowi wilkiem? Czy lepiej wspominać Wołyń teraz kiedy możemy mieć spokój z imperialnymi aspiracjami Moskwy, której działania polegają wyłącznie na destabilizacji i skłócaniu
  • Odpowiedz