Czy jest ktoś w stanie pomóc mi zdecydować co zrobić w takiej sytuacji jak poniżej i brnąć dalej w pompę ciepła czy zamiast robienia pompy ciepła zostać na kopciuchu + zrobić gaz.
Postawili nam panele 9kw na podwórku z magazynem energi. Miała być stawiana pompa ciepła ale PGE dało termin zwiększenia przyłącza na luty 2025, gdzie każdemu innemu daje max 2 tygodnie. I teraz jest sytuacja, że dom ma zadeklarowane 7kw, chcieliśmy zwiększyć na 14kw. Pompa 12kw i 3 fazy, 12kw ma w piku przy załączeniu wszystkich grzałek.
Firma założyła już nam panele fotowoltaiczne na 9kw z bankiem energii 5kwh, PGE niby ma na dniach zmienić licznik na dwustronny.
I teraz nie wiem co jest bardziej opłacalne. Założyć gaz zamiast pompy ciepła z buforem ciepłej wody czy brnąć dalej w pompę ciepła. Ja kminie czy nie zrobić gazu i buforu energii z ewentualnym trójnikiem na wyjście pompy ciepła za 2 lata + dogrzewać się trochę drewnem i węglem, a potem włączać gaz. Dom jest z końcówki lat 90 z kaloryferami aluminiowymi w nowym typie, ale rurki już są standardowe, a nie cienkie miedziane.
@KanapkaPL: hej, teraz trafiłem na Twój wpis. Wycofaj wniosek na 9kW i złóż o zwiększenie mocy do 9kW. 7kW i 9kW to jest to samo zabezpieczenie przed licznikowe 16A, więc będzie bez problemu bo nie wymaga żadnych prac. Jak będziesz miał 9kW mocy umownej, wtedy zgłaszasz 9kW instalacji fotowoltaicznej i OSD musi przyłączyć każdą instalację prosumecką, która nie przekracza mocy umownej
@bdg-bro: Już ogarnięte. Mam zabezpieczenie C20 chyba o ile dobrze pamiętam do ~12kw
Zmienili licznik na dwustronny (import/export) kilka dni temu więc problem rozwiązany. Przyłącze raczej też bez problemu bo mamy bezpiecznik C20 więc nie powinno wywalać. O ile dobrze pamiętam i wytrzymuje ~12kw, a momentami dom ładował 9kw z paneli i banku energii przed ogarnięciem połączenia i nic się nie działo.
Każdy facet z którym byłam kupował mi kwiaty i zapraszał do restauracji , nigdy nie pozwalał wracać samej w nocy więc nigdy nie zejdę poniżej tego MINIMUM bo mniej już się zrobić nie da a jeśli facet nie robi nawet tego to menel nie facet którego można rozważyć #przegryw #p0lka
Postawili nam panele 9kw na podwórku z magazynem energi. Miała być stawiana pompa ciepła ale PGE dało termin zwiększenia przyłącza na luty 2025, gdzie każdemu innemu daje max 2 tygodnie.
I teraz jest sytuacja, że dom ma zadeklarowane 7kw, chcieliśmy zwiększyć na 14kw. Pompa 12kw i 3 fazy, 12kw ma w piku przy załączeniu wszystkich grzałek.
Firma założyła już nam panele fotowoltaiczne na 9kw z bankiem energii 5kwh, PGE niby ma na dniach zmienić licznik na dwustronny.
I teraz nie wiem co jest bardziej opłacalne. Założyć gaz zamiast pompy ciepła z buforem ciepłej wody czy brnąć dalej w pompę ciepła. Ja kminie czy nie zrobić gazu i buforu energii z ewentualnym trójnikiem na wyjście pompy ciepła za 2 lata + dogrzewać się trochę drewnem i węglem, a potem włączać gaz.
Dom jest z końcówki lat 90 z kaloryferami aluminiowymi w nowym typie, ale rurki już są standardowe, a nie cienkie miedziane.
#oze #pompaciepla #prad #fotowoltaika #budownictwo
Jak będziesz miał 9kW mocy umownej, wtedy zgłaszasz 9kW instalacji fotowoltaicznej i OSD musi przyłączyć każdą instalację prosumecką, która nie przekracza mocy umownej
Zmienili licznik na dwustronny (import/export) kilka dni temu więc problem rozwiązany.
Przyłącze raczej też bez problemu bo mamy bezpiecznik C20 więc nie powinno wywalać. O ile dobrze pamiętam i wytrzymuje ~12kw, a momentami dom ładował 9kw z paneli i banku energii przed ogarnięciem połączenia i nic się nie działo.
Teraz to były jaja i zostaję chyba jednak przy
lis. ~100kw na miesiac
gru ~20kw na miesiac
sty. ~30kw na miesiac
luty~200 kw na miesiac
w marcu zrobisz tyle co przez te 4 miesiące...
podgrzewanie bojlerem jest bez sensu bo po to masz pompę i COP ~3.z groszami 1kw Energi produkuje 3kw
przy bojler 1kw włożony = 1kw
olej gaz do grzania wody - nie wyprodukujesz sobie gazu, za to prąd do PC na CWU tak