Wpis z mikrobloga

Prądowe mirki pytanie, szukam podpowiedzi. Kończy mi się umowa na prąd w tym roku, pobór dosyc spory bo 30 000 - 35 000 kwh na miesiąc, bo to produkcja. Rachunki w okolicach 30k netto na miesiąc. PGE zapromowali stawkę 780 na 2024
za megawat oraz 880 zl za rok 2025. Aktualnie ciągniemy po 440 zł( (° ʖ̯ ͡°) Podwyżka Ok 10k netto na rachunku miesięcznie. Ale kij z tym, pytanie o 2025 czy brać na rok czy na 2 lata. Niby mamy teraz najdroższy prad w Europie, myślicie ze moze spaść cena? Zastanawiam się czy nie będzie tąpnięcia ceny przy spadającej produkcji i ceny nie poszybują w doł. Nie którzy mówią tez o trzymaniu ceny bo wybory. A nie chciałbym być stratny wiadomo ( ͡ ͜ʖ ͡) co myślicie? #pge #energetyka #prad #biznes #produkcja x
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@toooom: Jeżeli jesteś mikroprzedsiębiorcą, małym lub średnim przedsiębiorcą to w 2023 r. z urzędu należy Ci się 785 zł + 5 zł akcyzy więc zaproponowali Ci gówno a nie ofertę xD
Tym bardziej, że obecnie ceny na TGE oscylują w okolicy 500-600 zł/MWh, z resztą rząd raczej utrzyma zamrożone ceny w przyszłym roku, może nawet będzie jeszcze taniej, bo już teraz kombinują z obniżką.
Jak chcesz spać spokojnie to bierz
  • Odpowiedz
@toooom: myślę, że warto szukać taniej.
Niektórzy sprzedawcy oferują też zmienną cenę w oparciu o notowania na giełdzie np. średniomiesięczna TGe24, obecnie sierpień zamknął się na poziomie jakiś 490 zł + marża + inne pierdoły i masz cenę około 650 zł/MWh.
Ale to już trochę loteria, bo na ten przykład w sierpniu 2022 szambo wybiło na poziomie 1300 zł/MWh ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jak by nie
  • Odpowiedz
  • 1
@Dwudziestydrugi wlasnie jakoś dobrze mi się z PGE żyje, najwieksza fabryka z branży w PL miała jakiegoś taniego operatora na stałą cenę na prąd. Operator zerwał umowe po wybuchu wojny. Rachunek wzrósł z 200k na 800k, wiec ja wole wybrać bezpieczeństwo. Ale dziekuje za rady, wezmę stała umowę na rok
  • Odpowiedz