Wpis z mikrobloga

Chcę zrobić wieprzowinę w słoikach (z kuchni kwasiora). W opisie dodał, że warto dodać łyżkę żelatyny do mięsa „dla pewności”.
Do czego służy żelatyna w takich wyrobach?
Słoikuję w szybkowarze, więc w moim wypadku chyba dodanie żelatyny nie ma sensu?

#gotujzwykopem #gotowanie #survival
  • 6
  • Odpowiedz
@bagi1: żeby była pewnosc, ze się galarteka zrobi. Chyba to zależy z jakiego mięsa zrobisz żeby Ci się zrobiła galaretka bez żelatyny (zawartosc kolagenu). Z golonki o ile dobrze pamiętam się robiła sama. Jak dasz żelatyny to galaretka będzie zwarta w temperaturze pokojowej, a nie tylko z lodówki. Też kiedyś robiłem z tego przepisu razem z tendalizacją i jadłem po 2 latach, dalej żyje xD

Ps. Szybkowar tu nie ma znaczenia,
  • Odpowiedz
Żelatyna wiąże mieso jak dodatkowy klej, a przy okazji robi się galaretka która wiele osób lubi. Lepiej się wtedy kroi. Jak ci na tym nie zależy to możesz pominac. Funkcja praktyczna jest taka, że nie masz jakiejs tam ilosci wodyna dnie sloika, tylko galaretkę.
Mieso będziesz mielił, czy kawałki krojone nożem?
  • Odpowiedz