Aktywne Wpisy
R_O_T_T_E_N +287
Maurelius +154
Ale mnie #!$%@?ą takie obrazki XD daily reminder, że jeżeli nie nazywacie się Thomas Jackson albo Michael Smith, czyli nie jesteście WASPem (White Anglo-Saxon Protestant, czyli bialym anglosaskim protestantem), to nie jesteście żadnym white man, tylko slavic podrobem, którego WASPy traktują jak Hindusa Europy xDDDD
#dziendobry
#dziendobry
* czy te owocki nadają się na wino? Do konsumpcji mają troche twardą skórkę, no i jest ich za dużo.
* Ile rzeczy na początek trzeba kupić?
* Czy baniak lepszy jeden większy czy kilka mniejszych 5litrowych? Wstępnie kusi mnie kilka mniejszych - mniej żalu wywalić 5l gdy coś nie wyjdzie, łatwiej ustawiać na półkach itd.
* Kiedy owoc zbierać i przetwarzać gdy jedne grona już się kurczą a inne jeszcze kwaśne?
* Jak to jest z tym klarowaniem? Pierwszy z brzegu zestaw z allegro ma tylko wężyk. Nie powinno być jeszcze jakiegoś filtra w zestawie do odfiltrowania farfocli i "kurzu"? https://allegro.pl/oferta/zestaw-winiarski-15l-balon-gasior-rurka-do-wina-12118587489?fromVariant=11208405585
* czy chłodna piwniczka to mus? U mnie chłodny jest tylko kanał samochodowy w garażu.
@bajcik: Cięzko powiedzieć, ale raczej na pierwszy raz będą git. Dobrze by było zmierzyć ile mają cukru.
Pojemnik fermentacyjny, rurkę fermentacyjną, wężyk do obciągu, coś do sprawdzenia ilości cukru no i drożdże.
* gdy mam balon z owocami 5l, to po ściągnięciu wężykiem ile l "czystego" wyjdzie? Nie przeszkodzi to że po przelaniu z butli n do n+1 w docelowej będzie dużo przestrzeni?
@bajcik: Generalnie po burzliwej fermentacji lepiej żeby tej przestrzeni było jak najmniej, przemysłowe fermentatory mają regulowane wieko do tego celu. Ale to nie jest przemysł tylko domowe wino, nie ma się co spinać.
Ciężko powiedzieć, będziesz robił z samego soku,
@WielkiPowrut88: Nie wiem jeszcze. Wyciskarka nie kupiona bo jeszcze nie wiem czy mi się opłaca.