Aktywne Wpisy

W październiku się kończy wsparcie dla Windowsa 10.
Osobiście sam nie wiem co zrobię, rozważam opcje Mac lub Linux.
Nie zostanę przy nieaktualizowanym systemie, a Windows 11 to dla mnie potworna padaka.
#linux #windows #microsoft #pcmasterrace #komputery
Osobiście sam nie wiem co zrobię, rozważam opcje Mac lub Linux.
Nie zostanę przy nieaktualizowanym systemie, a Windows 11 to dla mnie potworna padaka.
#linux #windows #microsoft #pcmasterrace #komputery
Co zrobisz w październiku?
- Windows 11 33.8% (113)
- Zostanę przy nieaktualizowanym Windows 10 40.4% (135)
- Linux 15.9% (53)
- Mac 9.9% (33)
Zielonka021124 +302
Francja TFR 1.62 - France's demographic collapse. Francja po cichutku wymiera. Francja będzie mieć kłopoty. Co dalej? Co robić? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Polska TFR 1.10 - lecimy z tematem, PKB rośnie, czempion Europy, największa armia w Europie, będzie super, demografia? luka edukacyjna wariacie, wygodnictwo, nie ma co analizować będzie dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#demografia #nieruchomosci #polska
Polska TFR 1.10 - lecimy z tematem, PKB rośnie, czempion Europy, największa armia w Europie, będzie super, demografia? luka edukacyjna wariacie, wygodnictwo, nie ma co analizować będzie dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#demografia #nieruchomosci #polska
źródło: IMG_20250409_184258
Pobierz

* czy te owocki nadają się na wino? Do konsumpcji mają troche twardą skórkę, no i jest ich za dużo.
* Ile rzeczy na początek trzeba kupić?
* Czy baniak lepszy jeden większy czy kilka mniejszych 5litrowych? Wstępnie kusi mnie kilka mniejszych - mniej żalu wywalić 5l gdy coś nie wyjdzie, łatwiej ustawiać na półkach itd.
* Kiedy owoc zbierać i przetwarzać gdy jedne grona już się kurczą a inne jeszcze kwaśne?
* Jak to jest z tym klarowaniem? Pierwszy z brzegu zestaw z allegro ma tylko wężyk. Nie powinno być jeszcze jakiegoś filtra w zestawie do odfiltrowania farfocli i "kurzu"? https://allegro.pl/oferta/zestaw-winiarski-15l-balon-gasior-rurka-do-wina-12118587489?fromVariant=11208405585
* czy chłodna piwniczka to mus? U mnie chłodny jest tylko kanał samochodowy w garażu.
źródło: winogrona
Pobierz@bajcik: Cięzko powiedzieć, ale raczej na pierwszy raz będą git. Dobrze by było zmierzyć ile mają cukru.
* gdy mam balon z owocami 5l, to po ściągnięciu wężykiem ile l "czystego" wyjdzie? Nie przeszkodzi to że po przelaniu z butli n do n+1 w docelowej będzie dużo przestrzeni?
@bajcik: Generalnie po burzliwej fermentacji lepiej żeby tej przestrzeni było jak najmniej, przemysłowe fermentatory mają regulowane wieko do tego celu. Ale to nie jest przemysł tylko domowe wino, nie ma się co spinać.
Ciężko powiedzieć, będziesz robił z samego
@WielkiPowrut88: Nie wiem jeszcze. Wyciskarka nie kupiona bo jeszcze nie wiem czy mi się opłaca.