Aktywne Wpisy
PiccoloColo +2902
arinkao +94
Spaghetti carbonara. Niebawem zamienię się w makaron. Fotorelacja w komentarzach (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie #wlochy
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie #wlochy
Mam znajomego, który jest "yerboszem". Gdybyście widzieli, jak on sobie przygotowuje napój, to pomyślelibyście że jest jakimś alchemikiem i odwala magiczne ceremonie xD Grzechem jest użycie kubka - musi być oryginalne matero z drewna świętego drzewa Palo Sante, wykonane przez córkę urugwajskiego szamana. Należy wsypać susz (koniecznie pajarito, musi pylić, wykrzywiać ryj goryczą i smakować jak pety), potem usypać kopczyk pod odpowiednim kątem. Facet patrzy pod światło, zagląda do środka, czy odpowiedni kąt jest xD Woda źródlana, odpowiednia temperatura mierzona do drugiego miejsca po przecinku. Potem odmierzanie czasu co do sekundy. Aha - no i zapomniałem o najważniejszym xD Wkręcanie tej metalowej słomki xD Nie możesz jej normalnie włożyć, bo ci yerba nie wyjdzie xDD
Tymczasem ja: biorę zwykły kubek, sypię na oko yerby, która mi po prostu smakuje, zalewam gorącą wodą (nie mierzę temp., wiem po prostu, że jest gorąca), czekam parę chwil aż napęcznieje i sobie normalnie piję.
#yerbamate
Robienie kopczyka to nie czarna magia. Dzięki niemu to pajarito da się wypić nie zatykając rurki.
Matero ma taką przewagę nad kubkiem że jest mniejsze, czyli nie musisz tam wsypać 1/4 paczki na raz i robić siekiereypo której dostaniesz sraczki
A co do samego przygotowania to niektórzy faktycznie przesadzają z termometrami itp ale kopczyk trzeba zrobić bo tak najlepiej wprowadza się Bombille no i później dolewkę się robi to wygodniej się zalewa. Przez Yerby które ja piję można przeznaczyć litr wody