Wpis z mikrobloga

Nie śpię już. I tak sobie kminię. Posiadam Skodę Fabie 1 generacji 2005 rok. 1.4 TDI. Kombi. 385 Tysięcy ma nakulane. Kupiłem za 1500 Złotych. Do tej pory jeździ. Jest do zrobienia rozrząd. Gdzie naprawa wyniesie około 1900 PLN. Ale z racji tego że nie mam za dużo narazie pieniędzy. To tylko zrobię pasek dolny rozrząd + wymiana oleju i filtr oleju. To wyjdzie 899 PLN. Jak dostanę pracę o tym będzie osobny wpis. Planuje uzbierać pieniądze na kolejne autko tak do 10 Tysięcy. Skoda jest fajna. Mało pali max 4,5/100 na trasie. Jest parę mankamentów do zrobienia. Niestety skodę bierze ruda. Doły drzwi a zwłaszcza progi. Tam jest najwięcej. Zostawiłbym sobie tą skodę ale nie ma Klimatyzacji Nie wiem czy się opłaca ta skodę robić żeby wszystko grało itp. Czy zrobić tylko najpotrzebniejsze rzeczy żeby jeździła. Nie wiem czy się opłaca w tą skodę inwestować. #przegryw #motoryzacja #mechanikasamochodowa #skoda #fabia #ankieta
Napalone_Okno - Nie śpię już. I tak sobie kminię. Posiadam Skodę Fabie 1 generacji 20...

źródło: e28bd107438ad265e432223fade1fee3

Pobierz

Co robić?

• Zrób tylko najpotrzebniejsze rzeczy żeby jeździła 76.7% (102)
  • Zrób ja całkowicie 23.3% (31)

Oddanych głosów: 133

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Napalone_Okno: jezdzic skoda dopoki nie kleknie. nawet mozna tego rozrzadu nie ruszac, a jak rozrzad walnie za rok czy za 5 lat to wtedy na zlom. ostrzegam ze za 10k nie kupisz lepszego auta niz masz obecnie, po prostu zmienisz g---o na srake
  • Odpowiedz
@Napalone_Okno: mógłbyś olej i filtr wymienić sam bo to prosta robota zawsze byś zaoszczędził, a to pytanie kiedy rozrząd był wymieniany bo może polatać tydzień a może 5 lat a jak Ci strzeli rozrząd to już po zawodach będzie
  • Odpowiedz
@Napalone_Okno: Chodziło mi, że zrobisz 1 rzecz w aucie X, i zaraz potem się w nim coś posypie kolejnego, i będziesz tak inwestował bez końca.
Innymi słowy chodziło mi o to, że jeśli auto zamierzasz w najbliższym czasie sprzedać i kupić inne to nie inwestuj w to które zamierasz sprzedać kompletnie nic, bo to się nie zwróci przy odsprzedaży.
  • Odpowiedz
@Napalone_Okno: no to może się r------ć w każdej chwili niestety zależy co tam było zakładane, trzeba by było stan pasków sprawdzić ewentualnie no i ciekawe jak rolki, zależy w jakim czasie miałbyś zamiar kupić drugie auto bo jak tu rozrząd pójdzie to już w ogóle nie będzie warto naprawiać, musisz się określić za ile kupisz niby drugie a no i jak pisali za dychę wcale lepszego możesz nie kupić
  • Odpowiedz
Chodziło mi, że zrobisz 1 rzecz w aucie X, i zaraz potem się w nim coś posypie kolejnego, i będziesz tak inwestował bez końca.

@Zgrywajac_twardziela: wręcz przeciwnie. Właśnie tak działa "nie cieknie, to nie ruszam uszczelniacza na wale", po czym zmieniasz rozrząd, mija 15k i cieknie z tego uszczelniacza...
  • Odpowiedz
Do tej pory jeździ. Jest do zrobienia rozrząd. Gdzie naprawa wyniesie około 1900 PLN. Ale z racji tego że nie mam za dużo narazie pieniędzy. To tylko zrobię pasek dolny rozrząd + wymiana oleju i filtr oleju. To wyjdzie 899 PLN

@Napalone_Okno: gdzie wołają tyle za rozrząd? XD części komplet rozrządu to 450zł, wymiana z 300zł, olej i filtr max 250 i wymiana 50. Gdzie pozostałe 800zł?
  • Odpowiedz
@Napalone_Okno: Robiłem rozrząd w fabi 1.9 TDI miesiąc temu i to 1.9 tdi jeszcze to gdzie masz hydrauliczny napinacz co dobija ze 200zł do ceny rozrządu bo dodatkowa część, gdzie od 2003 już tego nie było. Rozrząd wyszedł mnie około 1000zł.

Progi na dole rdzewiają bo tam się woda leje i syf dostaje a jest tak zaprojektowane że tam to wszystko stoi. Trzeba okresowo ściągać nadkole i wywalać ten syf
  • Odpowiedz
Jak OP i tak zamierza to auto sprzedać w najbliższym czasie to IMO lepiej zaryzykować, że ten rozrząd trzaśnie, niż w gruza zainwestować 900zł żeby bo sprzedać potem za 1200 xD

@Zgrywajac_twardziela: ja kiedyś tak zaryzykowałem, zrobiłem 30km w jedną stronę, a z powrotem nie zdażyłem dojechać, bo padła mi pompa wody. Za lawetę zapłaciłem 1/4 wartości samochodu. Od tamtej pory zawsze wymieniam pompę wody razem z rozrządem : )
  • Odpowiedz