Wpis z mikrobloga

gen. Tadeuszu Rozwadowskim, bez którego nie byłoby wielkiego zwycięstwa nad bolszewikami w 1920 roku!

Architekt zwycięstwa w Bitwie Warszawskiej, Generał Wojska Polskiego i jego organizator, Szef Sztabu Generalnego WP, wynalazca, obrońca polskiego Lwowa w 1918, obrońca Warszawy przed majowymi bandytami. Był jednym z najzdolniejszych polskich dowódców, znakomitym strategiem i znawcą sztuki wojennej. Miejsce Jego pochówku pozostaje nieznane. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#warszawa #defilada #wojsko #wojskopolskie #historia #wojna #ciekawostki
Wanzey - gen. Tadeuszu Rozwadowskim, bez którego nie byłoby wielkiego zwycięstwa nad ...

źródło: F3kHdygXUAEbGZD

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wanzey: Naczelnym Wodzem był Piłsudski i sobie darujcie to odbieranie mu zasług, bo choćby skały srały największa odpowiedzialność spoczywała na nim, zresztą autorem kontrataku też był on.
  • Odpowiedz
@Wanzey: Rozwadowskiemu się należy się wielki szacunek za to co zrobił dla Polski, dlatego przykro się patrzy jak endeckie świnie wycierają sobie generałem swoje ryje, wykorzystując go do swojej walki z Ziukiem. Nie jest wam, k---a, wstyd co roku wrzucać te swoje ahistorczyne wysrywy byleby tylko się przywalić do Piłsudskiego i sanacji? Tysiąc razy już było tłumaczone kto jaką rolę odegrał, a ci zawsze swoje, co roku to samo. Pies
  • Odpowiedz
@Wanzey: Jak byli takimi strasznymi zbrodniarzami, to raczej powinni być zapamiętani, żebyśmy już więcej tych błędów nie popełnili? Zresztą nie o Berezie i sanacji, tylko o Bitwie Warszawskiej jest mowa. Po prostu przestańcie wklejać tu jakieś wycinki z myśli rodziny Giertychów. Już wystarczy, już to znamy na pamięć.
  • Odpowiedz
@Wanzey: Piłsudski miał tak ogromny bol d--y o Generala Rozwadowskiego i jego zwycięstwo w Bitwie Warszawskiej, że wypomnial mu po latach slowami: a w 1920 to ja obroniłem Warszawę. Na co Generał odwrócił się i wyszedł. Potem bardzo przejęty opowiadał o tym żonie, że wyszedł bez odmeldowania się.
  • Odpowiedz
@frequenttraveler: Jak już to Rozwadowski był jednym z architektów zwycięstwa nad bolszewikami. Sanacja nie rozłożyła państwa bardziej niż było rozłożone przed sanacją. Pobyt w więzieniu pewnie nie przysłużył się zdrowiu niemłodego już Rozwadowskiego, więc można powiedzieć, że sanacja się do jego śmierci przyłożyła, ale nie został zabity na rozkaz poprzez otrucie, rozstrzelanie itp., tylko zmarł w wyniku choroby. No walki polityczne w Europie międzywojennej to nie były rurki z kremem.
  • Odpowiedz
@chromypies: ja nic nie pisałem o jego zasługach w Bitwie Warszawskiej, a Ty zamiast odpowiedzieć na pytanie o zamach stanu próbujesz rozwodnić temat odpowiedziami na pytanie, które nie padło i próbujesz każdemu przypiąć endecję. To nie działa.
  • Odpowiedz
@frequenttraveler: mamy 15 sierpnia, był tag defilada, to już kolejna wrzutka z Rozwadowskim dziś. Więc chyba oczywiste, że w kontekście tej bitwy to rozpatrujemy? Czy nie? Będzie tu coś o Rozwadowskim za miesiąc? Tak, Piłsudski przeprowadził wojskowy zamach stanu. To dość powszechna w Polsce wiedza i chyba nikt z tym nie polemizuje?
  • Odpowiedz