Wpis z mikrobloga

@wojtek-m: Taniny zawarte w liściach sprawiają, że ogórki po ukiszeniu będą bardziej chrupiące.
@Dorciqch : może być też orzech, i pewnie wiele innych. (albo chlorek wapnia :) )
@cichy-spokojny-grzeczny To, że się szybciej ukisza to istotna kwestia dla chrupkości. Żeby ogórki były chrupiące chcesz możliwie skrócić czas od krzaka do ukiszenia. Więc jak najświeższe ogórki i jak najlepsze warunki kiszenia.
@Krupier:

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jodowanie_soli

Jodowanie nie tylko soli jest w Polsce obowiazkowe. Soli konsumpcyjnej, drogowej nie. Niejodowana jest analogiczna do wina bez siarki, bez dodanej siarki, bo zawiera wystarczajaco.

Są też na świecie tryndy (FDA) ograniczania dostępu do indyjskich i koreańskich wynalazków. Nie jesz patat de la mer, jak Koreańczyk, o smaku siekanej opony w sosie jodynowym - wypalana sól nie dla ciebie.
@Krupier:

Nie ma niejodowanej, jest nielegalna w Polsce.

Niejodowana nie oznacza bez jodu.

Badania chemiczne wykazują niedostateczne jodowanie. Ale jodowanie nie ma prawa dawać stalego efektu, bo jod jest lotny. Statystyki epidemiologiczne wykazują dość zadowalajach poziom jodowania.

Jodowana jest nie tylko sól.