Wpis z mikrobloga

Kończy mi się w przyszłym tygodniu ważność formularza informacyjnego na hipoteczny stałe 6,55% w Santanderze (refinansuję ze stałej na stałą). Na razie nie ma na rynku żadnej lepszej oferty (obecna również wyleciała z banku), ale nie wiem co będzie po posiedzeniu RPP. Czy rozsądną opcją jest złożyć wniosek o udzielenie kredytu, ale nie podpisywać go od razu (ważny jest chyba 30 dni?) i obserwować co się stanie we wrześniu?
Co jeśli w tym samym banku pojawi się wtedy lepsza oferta, czy mogę wycofać wniosek i złożyć jeszcze raz? Za każdym razem pewnie będą kierowane zapytania do BIK, czy takie wstrzymywanie i ponawianie wniosków może powodować jakieś problemy? #nieruchomosci #kredythipoteczny #bankowosc
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@BornToDie69: co ma odwaga do stałych stóp? Na zmienne nie mogę i tak refinansować, pomijam fakt że wyszłoby dużo drożej.
Refinansowanie kosztuje mnie tylko tyle co nowy wpis hipoteki, nawet za operat szacunkowy nie muszę płacić bo stary jest jeszcze ważny. Przynajmniej wiem że nie wywali oprocentowania w górę. Jaka jest wyższość zmiennego oprocentowania nad zmienianiem banku co jakiś czas?
  • Odpowiedz
  • 1
@Renioo: ja tam jestem zadowolony z zakupu na górce stóp, jak to mówił rotczajld "kupuj gdy krew się leje" ( ͡° ͜ʖ ͡°) chcę sobie tylko zoptymalizować ten kredyt, on i tak jest mały, obecnie rata 1,99k, z opisywaną ofertą 1,78k, na beka2 bym miał 1,22k.
Po refinansowaniu będę stratny wobec bekowiczów 560zł miesięcznie, za jakiś czas może jeszcze mniej. Jakbym wszedł na zmienne to ch%j
  • Odpowiedz
Czy rozsądną opcją jest złożyć wniosek o udzielenie kredytu, ale nie podpisywać go od razu (ważny jest chyba 30 dni?)

@bero33bb: Po złożeniu wniosku bank będzie analizował dokumentację i wyda decyzję. Decyzja będzie miała czas ważności, czyli termin na podpisanie umowy kredytowej. To łącznie mnóstwo czasu na zastanowienie się.
  • Odpowiedz