Wpis z mikrobloga

@scarecrov: Bardziej prawdopodobne faktycznie, że Konfa poprze rząd mniejszościowy którejś z opcji, niż że wejdzie w oficjalną koalicję z PO. Nikt tam tego nie rozważa poważnie i nie chce tego poza Wiplerem, a to musiałyby obie strony chcieć jeszcze. W przypadku PiS/SolPolu to podchody i umizgi lecą co najmniej od początku kadencji, więc bym taki pewny nie był, ale też bym raczej przewidywał, że koalicja pozostanie nieoficjalna, bo w oficjalnej straciliby
Ja jedyne co myslę to że nie ma opcji na koalicje z pis, bo chcą działać długoterminowo i dla nich wazniejsze będą dopiero kolejne wybory.

@scarecrov: Pytanie tylko, czy rzeczywiście tak jest, no i jeśli, to czy stawanie okoniem wszystkim i blokowanie utworzenia rządu przysporzy im poparcia. Ja akurat nie wykluczam, że to po prostu banda oportunistów, którzy chcą się dorwać do koryta i ich długoterminowa strategia tak bardzo nie interesuje,
@scarecrov: mi się wydaje, że będzie brak. A kto inny wejdzie w koalicję z pisem aby nie było kolejnych wyborów.
Chyba, ze to gra na przesunięcie wyborów nie wprowadzając jakiegoś stanu wyjątkowego, aby były w przyszłym roku. Co daje możliwość uchodźców starać się po dwóch latach o obywatelstwo.
Czyli mogli bybbrax udział w wyborach.
Jednak mimo podzialow w konfie braun raczej na to nie pójdzie.
@scarecrov: w sumie to zależy, wbrew pozorom jak nie obmyślą planu przed wyborami to po może tam dojść do potężnego rozłamu, bo nacjole będą chcieli iść z PiS, kucostwo z PO, a Memcen z tym kto mu obieca stołek ministra ekonomii xD