@77023: gdyby nie trzymali za jaja szefów konfederacji i nie upchali tam 1/3 pisiorow na listach, to koalicja z po celem delegalizacji pis była by dla tych oszołomów korzystna. Niestety nie moga sobie na to pozwolić, bo pis ich pociągnie do odsiatki za sobą. Dlatego lepiej nie ryzykować oddawania głosu na konfedekacapie.
@scarecrov: Bardziej prawdopodobne faktycznie, że Konfa poprze rząd mniejszościowy którejś z opcji, niż że wejdzie w oficjalną koalicję z PO. Nikt tam tego nie rozważa poważnie i nie chce tego poza Wiplerem, a to musiałyby obie strony chcieć jeszcze. W przypadku PiS/SolPolu to podchody i umizgi lecą co najmniej od początku kadencji, więc bym taki pewny nie był, ale też bym raczej przewidywał, że koalicja pozostanie nieoficjalna, bo w oficjalnej straciliby
@wolny_kot: @77023 @aegispolis Ja jedyne co myslę to że nie ma opcji na koalicje z pis, bo chcą działać długoterminowo i dla nich wazniejsze będą dopiero kolejne wybory.
Każda koalicja czy to z pisem czy po skończy się dla nich całkowitą klęską i stratą większości wyborców, chyba Mentzen na to by nie pozwolił, za dużo już zaryzykował aby to wszystko stracić
Ja jedyne co myslę to że nie ma opcji na koalicje z pis, bo chcą działać długoterminowo i dla nich wazniejsze będą dopiero kolejne wybory.
@scarecrov: Pytanie tylko, czy rzeczywiście tak jest, no i jeśli, to czy stawanie okoniem wszystkim i blokowanie utworzenia rządu przysporzy im poparcia. Ja akurat nie wykluczam, że to po prostu banda oportunistów, którzy chcą się dorwać do koryta i ich długoterminowa strategia tak bardzo nie interesuje,
@scarecrov: mi się wydaje, że będzie brak. A kto inny wejdzie w koalicję z pisem aby nie było kolejnych wyborów. Chyba, ze to gra na przesunięcie wyborów nie wprowadzając jakiegoś stanu wyjątkowego, aby były w przyszłym roku. Co daje możliwość uchodźców starać się po dwóch latach o obywatelstwo. Czyli mogli bybbrax udział w wyborach. Jednak mimo podzialow w konfie braun raczej na to nie pójdzie.
@scarecrov: w sumie to zależy, wbrew pozorom jak nie obmyślą planu przed wyborami to po może tam dojść do potężnego rozłamu, bo nacjole będą chcieli iść z PiS, kucostwo z PO, a Memcen z tym kto mu obieca stołek ministra ekonomii xD
@scarecrov: najlepsza byłaby koalicja z po, gdzie po bierze całą politykę międzynarodowa, bo konfa nie ma od tego ludzi, a konfa bierze gospodarkę. + Wspólnie sprzątają po pisie
@scarecrov: jeśli na wykopie wynik sondy mówi o tym, że 59.8% uwaza konfe za koalicjanta pis, to mając na uwadze ogromną nadinterpretacje konfiarzy tutaj, w realnym świecie realność konpisu uznaje za fakt z 90% ludzi.
Konfa to sól w oku każdej partii XD
Koalicja konfy:
Niestety nie moga sobie na to pozwolić, bo pis ich pociągnie do odsiatki za sobą.
Dlatego lepiej nie ryzykować oddawania głosu na konfedekacapie.
Każda koalicja czy to z pisem czy po skończy się dla nich całkowitą klęską i stratą większości wyborców, chyba Mentzen na to by nie pozwolił, za dużo już zaryzykował aby to wszystko stracić
@scarecrov: Pytanie tylko, czy rzeczywiście tak jest, no i jeśli, to czy stawanie okoniem wszystkim i blokowanie utworzenia rządu przysporzy im poparcia. Ja akurat nie wykluczam, że to po prostu banda oportunistów, którzy chcą się dorwać do koryta i ich długoterminowa strategia tak bardzo nie interesuje,
Chyba, ze to gra na przesunięcie wyborów nie wprowadzając jakiegoś stanu wyjątkowego, aby były w przyszłym roku. Co daje możliwość uchodźców starać się po dwóch latach o obywatelstwo.
Czyli mogli bybbrax udział w wyborach.
Jednak mimo podzialow w konfie braun raczej na to nie pójdzie.
@scarecrov: Działają już 4 lata. To już jest długoterminowo jak na partię Korwina. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+ Wspólnie sprzątają po pisie