Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino #mikrokontrolery

Mirki, mam problem z dostarczeniem energii z baterii dwóm serwom i dwóm DC motorkom z 4 baterii AA. Pod to podpięte jeszcze mam arduino. Problem jest taki, że gdy DC motory chodzą to serwa oscylują jak szalone (podłączenie kondensatora pomaga tylko trochę), jednocześnie pobierajac prąd i powodując spadek napięcia zasilania, przez co Arduino się resetuje. W ten sposób nie mogę ruszać serwami i i DC moterem jednocześnie, ba, nie mogę ich mieć podpiętych jednocześnie.

Mój pierwszy plan to było podpiecie 9V (6*AA) pod arduino i tych samych 9V pod regulator 5V (LM2931) który będzie ściągał do 5V napięcie dla serw (6V max), ale regulator straszliwie się nagrzewa. Jakaś pomoc jak uzyskać dość prądu żeby zasilić cały ten setup i uniknąć oscylacji?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qbol1234: spróbuj zacząć od oddzielnego zasilania dla arduino, a oddzielnego dla silników i serw, żeby wyeliminować problem resetowania (połącz masy, czyli minusy, obu źródeł !). Jeśli nadal nie wyrobią silniki i serwa równocześnie, to albo drugi komplet baterii równolegle, aby zwiększyć wydajność prądową, albo zmienić zasilanie na akumulator Li-pol, ale do niego musisz jeszcze specjalną ładowarkę kupić.

Regulatory zawsze się mocno nagrzewają, na tej zasadzie działają właśnie. Musisz dołączyć radiator.
  • Odpowiedz
@qbol1234: kup ogniwo 7,4V sprawdź czy twoje mogą być takim napięciem zasilone, jeśli nie, to musisz mieć regulator dla serw. Nie zasilaj serw z wyjścia 5V Arduino.
  • Odpowiedz
@qbol1234: to nie takie proste. Arduino zasilisz bezpośrednio, tu nie ma problemu.

Silniki nie wiem, bo nie wiem jakie masz.

Do serw będziesz musiał użyć grzejącego się regulatora. Ale żeby zrobić 5V, to potrzebujesz minimum 5+2 czyli 7 V, a więc pakiet 7,4V to za mało (tak jest i tyle), więc musiał byś użyć pakietu 11,1V. To się będzie mocno grzało i większość prądu traciło na ciepło... Kiepsko...

Ewentualnie poszukaj
  • Odpowiedz
@qbol1234: możesz też użyć baterii AA, ale połączonych 4 szeregowo i potem następne 4 równolegle(albo więcej rzędów równolegle). Kiedy zwiększysz pojemność baterii to i max prąd jaki z nich wyciągniesz będzie większy. Baterie LiPoly, czy Li-Ion dają większy max prąd możliwy do wyciągnięcia dla danej pojemności, ale zwykłe baterie są tańsze. Zależy też do czego potrzebujesz tego zasilania.
  • Odpowiedz