Wpis z mikrobloga

Need help here. Na studiach skończyłem jako stażysta programista C (czyste C, nie embedy, tak wiem padaka)
Po dwóch latach skończyłem studia i szukam czegoś innego jako że praca w czystym C praktycznie nie istnieje.
Chciałbym atakować jakiegoś juniora C# jako że w nim pisałem ale boję się że bez doświadczenia nie ma szans.

Znacie jakieś sensowne certyfikaty/szkolenia z C#/.NET tak do 2/3k które miałby jakąś sensowną wartość dodaną ?

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
  • 13
  • Odpowiedz
@ice592: ja bym na żadne certyfikaty/szkolenia teraz nie szedł tylko popytałbym kolegów z roku czy tam innych znajomych czy nie mają pracy właśnie w .NET i czy nie mogą ciebie wkręcić itd. To jest najszybsza opcja aby coś znaleźć.
  • Odpowiedz
  • 0
@zwei Język sam w sobie nie jest zły. Nie robiłem w embeddach ale przejście z czystego backendu w C na nie wydaje mi się jak wskoczenie w nowy język
  • Odpowiedz
@ice592: no jest to chwilka nauki, ale w zasadzie nic strasznego – to jest komputer i mikrokontroler to też komputer, tylko jeszcze z bajerem, że możesz zmieniać prąd na pinach. Rozumiem jednak, że ktoś może nie chcieć się w to pchać.

W takim razie popieram tego mirka, co mówił o studentach.
  • Odpowiedz
@ice592: nie ma co się mocno przejmować - programista skazany jest na naukę języka lub domeny anyways, więc jeśli jesteś dobry to robotę znajdziesz, a jak nie to pracuj nad umiejętnościami które uważasz za przyszłościowe, gdy ogarniesz na tyle by wybić się ponad przeciętność - spokojnie powinieneś sobie poradzić.

Edit... z drugiej strony mam pewne wątpliwości - skoro pytasz o kursy czy certy za 2/3k. Poważnie wydaje ci się że
  • Odpowiedz
  • 0
@Oo-oO: Co chwilę widzę posty o tym jak ciężko jest na rynku dostać zwykłego juniora. Sam nie znam aktualnie rynku ale wydaje mi się po prostu że może być trudno wejść w jakiś język bez niczego na papierze. Przynajmniej tak mi się wydaje.
  • Odpowiedz
@ice592: olej certyfikaty. W programowaniu nikt na to nie patrzy.
Ja bym nie odpuszczał C bo tak naprawdę to masz dość unikalne doświadczenie przez to. A już ścieżka w C# to uwsrecznie, może i więcej widzisz otwartych stanowisk ale przeważnie też konkurencja duża.
1. Zamiast certyfikatów podepnij się pod jakieś sensowne projekty opensource i rób bugfixy czy usprawnienia w nich. Będziesz miał konkretny kod do pokazania
2. C jest istotne
  • Odpowiedz
@ice592: trudno jest wejść w język, ale jednak ciągle są ludzie którzy to robią - np powstaje, czy zdobywa popularność Rust - myślisz że był to język którego ktokolwiek się uczył na uczelni? Oczywiście im bardziej niszowy język, tym trudniej przekonać pracodawcę - jeśli szukasz pracy na etat, że to jest język w którym powinni tworzyć swój produkt, ale to już jest inna rzecz.
  • Odpowiedz
bo tak naprawdę to masz dość unikalne doświadczenie przez to.

@kraggthegrimm: na nic mu unikalne doświadczenie, jeśli nie ma w tym pracy dla początkujących. Na początku kariery trzeba dużego rynku, żeby móc sobie skakać po firmach i szukać ciekawszych prac. Plus pieniądze oczywiście
  • Odpowiedz