Wpis z mikrobloga

Mirki jak długo rozgrzewacie patelnie? Serio pytam, bo internet jest mega podzielony w tej kwestii. Jedni mówią, że teflonowe powinno rozgrzewać się z olejem, drudzy że nie, trzeci mówią żeby rozgrzewać i upuścić kroplę wody - jeśli szybko wyparuje to patelnia jest gotowa, a jeszcze inni mówią, że trzeba doprowadzić do zjawiska leidenfrosta (jak upuścisz wodę na mocno rozgrzaną powierzchnię, to ona nie wyparuje tylko tańczy i zachowuje się podobnie jak rtęć).

Ja osobiście doprowadzam do zjawiska leidenfrosta (patelnia ma około 190 stopni) wlewam olej i troszeczkę zmniejszam moc palnika i kładę mięso czy tam warzywa.

#gotujzwykopem #gotowanie #logikaniebieskichpaskow #niebieskipasekwkuchni #pytanie
  • 12
@GwachQar: Czekasz jakiś tam czas, zmniejszam moc, wlewam olej i tyle. Z jednej strony mówią żeby nagrzać teflon a z drugiej żeby go nie przegrzewać bo substancje trujące się wydzielają. Zresztą na teflonową co byś nie zrobił i tak nic nie przyklei się. A i tylko stalowe patenie o wiele lepsze i bez trującego teflonu.
@GwachQar: Zależy od rodzaju patelni. Szczerze mówiąc po takim czasie robię to już na oko, ewentualnie przykładam rękę nad patelnie (co nie jest szczególnie dobrą metodą na sprawdzenie temperatury, ale przynajmniej szybką i wygodną).

Co do teflonu, jedna rzecz na którą musisz uważać to, żeby nie podgrzewać jej powyżej 260 C.
@GwachQar: Ogólnie jeśli chodzi o teflonowe to nie nadają się zbytnio do rozgrzewania do wysokich temperatur - powłoka szybciej schodzi i mogą się wydzielać trujące substancje. Powiedziałbym, że dopóki patelnia nie dymi bez oleju to jest ok. Zazwyczaj patelnie teflonowe są cienkie więc też rozgrzewać nie ma po prostu czego - rozgrzewają się bardzo szybko ¯\(ツ)/¯
@OTyUjuBobrze @lentilek @Mirkosoft @Bpnn @Darknov

Po prostu chciałbym się doszkolić trochę w gotowaniu. Wcześniej też tak robiłem, że po prostu smażyłem, ale też trochę eksperymentuję i no nie ukrywam, ale jak mocniej rozgrzeje patelnię, to potrawy nabierają bogatszego smaku, są bardziej wyraziste i soczyste.
Dlatego myślałem, że mogę z kimś wymienić poglądy na ten temat, ale oczywiście spotkałem się z pośmiewiskiem co od niektórych.
@GwachQar: Mam płytę indukcyjną i jeżeli chcę rozgrzać patelnię do wysokich temperatur to najpierw na 2-3min ustawiam temperaturę pośrednią (np. jeżeli chce smażyć na ustawieniu 8 albo 9 to najpierw ustawiam 5-6). Jeżeli się pomija ten krok to może dojść do wybrzuszenia patelnii przeznaczonych na indukcję.
@GwachQar czas rozgrzewania patelni zależy od rodzaju płyty - gazowa, indukcyjna, czy ceramiczna - oraz jak grube dno posiada. Najlepiej zaopatrzyć się w pirometr, na ali za 60zl kupisz że skalą do 600st, ułatwia życie w wielu sprawach.
@GwachQar: ja stosuję się do rady jakiegoś kucharza (nie pamiętam czy to był Makłowicz czy Ramsey ale na pewno ktoś znany) - wystawiasz rękę nad patelnię (już z wlanym tłuszczem) na wysokości jej krańca - jeśli nie będziesz w stanie jej utrzymać przez dłuższy czas to znaczy że patelnia jest rozgrzana
@OTyUjuBobrze Niby ta, ale tu można spotkać ludzi różnego pokroju - od kociarzy, modelarzy, uzależnionych od porno, katolików, ateistów, prawaków, tęczowe paski, konto orlenu #pdk - że zadanie takiego pytania na tym ogólnotematycznym portalu dla mnie jest normalne