Wpis z mikrobloga

Roszczeniowość ukraińców nie zna granic. Wojewoda dał im tydzień na zmianę miejsca pobytu (konkretnie chodzi o hostel znajdujący się 300 metrów dalej) a oni od razu z ryjem i pisma wysyłają do mediów przez swojego Przewodniczącego olsztyńskiego oddziału Związku Ukraińców w Polsce, że to jest skandal i przecież Ukraina walczy o wolność całej Europy!! Dasz palec to wyrwą całą rękę i jeszcze będą łypać czyprzypadkiem da się urwać obie nogi. Turanizm w pełnej krasie.
https://www.olsztyn.com.pl/artykul,zaledwie-tydzien-na-zmiane-miejsca-zamieszkania-ukrainscy-uchodzcy-wojenni-zaczynaja-byc-klopotem,38127.html
#ukraina #olsztyn
  • 79
Podatki są państwa. Oddajesz je dobrowolnie.

@aarahon: Z tą dobrowolnością to bym polemizował. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Spróbuj mając firmę nie opłacić ZUS-u lub dochodowego i zobacz co się będzie działo. Albo prostsza sprawa - powiedz w sklepie, że odmawiasz zapłaty VAT.
marudzą bo ktoś im z dnia na dzień każe się wynosić zamiast dać więcej czasu.

@aarahon: Dostali więcej niż TYDZIEŃ. Z miejsca które mają za darmo do innego miejsca które mają za darmo także proszę skończ #!$%@?ć.

O inwektywy się zaczęły xD

Bo gadasz głupoty zwyczajne i twierdzisz, że przeniesienie się o 300 metrów to jest NIESAMOWITY wysiłek.

było przeczytać artykuł.

Przeczytałem. Urząd twierdzi że ich poinformował. Do tego muszą zmniejszać
Spróbuj mając firmę nie opłacić ZUS-u lub dochodowego i zobacz co się będzie działo.

@dr3vil: prowadzenie firmy jest obowiązkowe czy dobrowolne?

Albo prostsza sprawa - powiedz w sklepie, że odmawiasz zapłaty VAT.

@dr3vil: Powiedzą że zakupy u nich są nieobowiązkowe. A sklepy tex free u nas jak najbardziej występują.
723248063 - proszę, żłobek na Wapowskiego w Warszawie, zadzwoń sobie i zadaj dwa pytania:

1. Kiedy miał być remont, bo dzieciaki mają styl starego PRL

2. Kiedy planuje być

Otóż Wawa przeniosła środki na mieszkanie dla Ukraińców. A wiesz skąd mają pieniądze, słyszałeś o podatkach? Czy masz #!$%@? j3bana 13 lat i nie wiesz skąd są publiczne pieniądze?

A wiesz ile jest takich żłobków? A wiesz ile jest zupełnie innych spraw, które
bez znaczenia, minimum 60mld poszło na pomoc ukraińcom jako całości, oddasz mi te moje 4tys czy nie?

@BlackRock: no dla mnie to ma znaczenie. Za co mam Ci pieniądze oddawać? Jesteś Gangsterem i to wymuszenie? xD
prowadzenie firmy jest obowiązkowe czy dobrowolne?

@aarahon: Wszystko jest dobrowolne, praca na etat też. Ale podejmując dobrowolne działanie masz obowiązki podatkowe, z których nie możesz zrezygnować. Tylko wtedy moglibyśmy mówić o dobrowolności podatków. Posiadasz mieszkanie - płacisz, wynajmujesz - płacisz, no chyba że pod most, albo do lasu się przeniesiesz. Chcesz coś zjeść - jak nie ukradniesz lub samemu nie wyhodujesz - płacisz. Co efektywnie oznacza, że podatki są obowiązkowe. Przez
Dostali więcej niż TYDZIEŃ.

@Darth_Gohan: czyli mogą przez tydzień zajmować dwa lokale, tak? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Bo gadasz głupoty zwyczajne i twierdzisz, że przeniesienie się o 300 metrów to jest NIESAMOWITY wysiłek.

@Darth_Gohan: nie, to Ty napisałeś. Tylko Ty, nie ja ¯\(ツ)/¯

Przeczytałem. Urząd twierdzi że ich poinformował. Do tego muszą zmniejszać baze hotelową dla gości z Ukrainy. Także co? Teraz będziemy dawać im wybierać
@aarahon:

. No bo nie sądzę żeby Polak polaka tak bez powodu mógł wyzywać.

Przecież ma powód, specjalnie ludzi prowokujesz.

Zachowujesz się jakbyś miał sentyment do ruskich i chciał zohydzić ludziom ukraińców. To, że mogą tu mieszkać i pracować, to dobra wola Polski. To, że mają preferencyjne warunki, to było ok, gdy się wojna zaczynała i musieli jakoś "stanąć na nogi" (choć korzyści mieli też ukraińcy, którzy są bogaci, no trudno).
więc skoro wiesz co potrzebuję żeby zwrócić pieniądze to czemu jeszcze potwierdzenia wpłat nie przesłałeś?

@aarahon: mam Ci PIT pokazac i ile podatku zapłaciłem czy starczą paragony z VATem?
@Ryneczek:

Aktualnie w Relaksie przebywają 32 osoby o różnym statusie zawodowym i sytuacji rodzinnej. Sporo jest wśród nich matek z dziećmi – to kobiety które znalazły na terenie Olsztyna zatrudnienie i dzieci, które uczęszczają do szkół w stolicy Warmii i Mazur.

To ludzie, którzy zaledwie rok temu musieli porzucić wszystko co znali i kochali i uciekać z własnego domu. Wydawało się, że części z nich udało się "stanąć na nogi" i
czyli mogą przez tydzień zajmować dwa lokale, tak? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@aarahon Tak wynika z tekstu.

ale wiesz że sprawa dotyczy nie tylko osób z tego akademika ale też z domów prywatnych a także mieszkań które ktoś im przekazał? I czasem nie rozchodzi się o 300 metrów a o kilka, kilkanaście kilometrów?

Tekst dotyczy 32 osób które mieszkają w Hotelu i mają się przenieść do Akademika. Znajdź
Przecież ma powód, specjalnie ludzi prowokujesz.

@inozytol: nie prowokuję nikogo. Chyba że prawda i oczywiste fakty to prowokacja ale niech wtedy uczciwie napisze że brutalnie zaatakowałem go faktami ¯\(ツ)/¯

Zachowujesz się jakbyś miał sentyment do ruskich i chciał zohydzić ludziom ukraińców. To, że mogą tu mieszkać i pracować, to dobra wola Polski.

@inozytol: otóż nie jest to dobra wola Polski. To zobowiązania wynikające z podpisanych umów i prowadzonej polityki zagranicznej.