Wpis z mikrobloga

Mam zwykłe #rtlsdr i używam SDR Sharp żeby czasem coś posłuchać, mam prostego dipola z kabla zrobionego na okolice airbanda. Do Balic mam 30km w linii prostej i łapię wieżę kontroli lotów, atis itd. Balice ATIS jest na 126,130, u mnie wychodzi jakieś 126,115, próbowałem skompensować różnicę używają "Frequency correction", ale po zmianie nawet o jeden ppm cała transmisja jest zniekształcona. Im większa zmiana tym zniekształcenia są większe (zmienia się wysokość dźwięku i komunikat brzmi jakby go Chip i Dale nagrywali + widoczne zniekształcenia na waterfallu.

Drugie pytanie - gdy słucham np. PSP to zauważyłem, że komunikują się oni na różnych częstotliwościach, pytanie pada na częstotliwości A a odpowiedz na B. Czy można jakość ustawić, żeby SDR Sharp automatycznie przełączał się między kanałami?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Horvath: nie pamiętam jak to się robi w SDR sharp, ale może zerknij na SDRangel. Ma możliwość odbioru dwóch częstotliwości na raz. Ustawia się częstotliwość środkową i offset, czyli +/- częstotliwość górna i dolna, które mają być odbierane.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@PowerfulTransistor jest w AM i słyszę doskonale tylko chodzi mi, że mam przesunięte minimalnie częstotliwości i chciałem to dostosować opcja frequency correction, jak zaczynam zmieniać to wtedy się wszystko zmienia. Nagram później filmik żeby pokazać co i jak.
  • Odpowiedz