Wpis z mikrobloga

@SynMichaua: Daję, ale tylko, jeśli kelner faktycznie wykonuje swoją pracę sumiennie, umie coś powiedzieć o posiłkach, które podaje i jest częścią wieczoru, a nie po prostu osobą od noszenia potraw od kuchni do stolika. Zwykle ok. 10%. Z tym, że rzadko się zdarza tak dobra obsługa
  • Odpowiedz
@SynMichaua: jednym z powodów dla którego unikam restauracji jest dziwny zwyczaj dawania napiwków. Jeszcze rozumiem dać 5zł jak rachunek 95zł I płacę gotówką, ale procent od zamówienia to już kompletna abstrakcja.
  • Odpowiedz
  • 114
@SynMichaua: nie daje wcale. Ludzie z kuchni o----------ą główna robotę i nic nie dostają, a kelnerzy przylecą z talerzem i domagają się napiwków. Zacznijmy dawać też napiwki lekarzom, strażakom, budowlańcom i kasjerom w Biedronce, a nie tylko z kelnerów robimy zawód wybrany. Przerzucanie kosztu pracodawcy na klienta
  • Odpowiedz
@SynMichaua: nie daje nawet jak obsługa jest najlepsza na świecie. Po prostu nie rozumiem idei dawania napiwków. Cena jest w menu, tyle place i Elo. Od kelnera oczekuje ze przyniesie mi to co zamówiłem z kuchni do stolika. Jak odpowie mi jakie wino dobrać do dania to też jest jego p--------y obowiązek a nie żadna dobra wola
  • Odpowiedz
@SynMichaua: Ostatnio w restauracji dałem. Po tym, jak zobaczyłem jak jakiś nowobogacki śmieć zaczyna n---------ć na kelnerkę, bo jadał już lepsze steki, a potem matka z gromadką dzieci i jakimś sebą dorobkiewiczem narzekała na jedzenie i smiała się, że darmowy deser dostaną. Kelner jako że jest pierwszy na linii frontu z burakami to jeśli jest miły, to ode mnie zawsze coś dostanie.
  • Odpowiedz
@SynMichaua: Najbardziej mnie bawi np. doliczanie 10% za serwis jeśli grupa ma więcej niż 8 osób. Kelner ma wtedy więcej roboty? To może rozsiądziemy się pojedynczo po całej sali, wtedy będziesz miał/a mniej do latania.
  • Odpowiedz
@SynMichaua A ja już nawet tym sumiennym kelnerom nie daje. Jestem dymany w tym kraju na każdym kroku, a ceny w gastro są już wystarczająco wystrzelone, żeby dawać komukolwiek tipy. Dziękuję, postoję.
  • Odpowiedz