Wpis z mikrobloga

Mircy, stało się i po kilku latach ciągłego odjeżdżania rynku udało mi się go dogonić i jestem w trakcie nabycia pierwszej chaty ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z założenia miało być mieszkanie z 2 ręki blisko centrum gotowe do wprowadzenia, a finalnie jest stan deweloperski trochę dalej :) Ale przynajmniej zakup za normalne pieniądze i mogę sobie urządzić całość pod siebie.

No i właśnie, na co polecilibyście zwrócić uwagę w kontekście wyposażenia/niestandardowych rozwiązań? Może są jakieś bajery ponad standard, za co trzeba było trochę dopłacić, ale teraz nie wyobrażacie bez tego życia?

Kilka przykładów dla inspiracji:
a) zlewozmywak z dodatkami typu płukanie szklanek czy zintegrowana deska do mycia mięsa/warzyw / wbudowany filtr do wody
b) lodówka na wino
c) lodówka z kostkarką do lodu
d) kabina prysznicowa z generatorem pary
e) ekran do projektora
f) osobna pralka i suszarka

Etc.

Wiem, że większość rozwiązań zależy od prywatnych zainteresowań i potrzeb (u mnie na przykład ważne będzie położenie gramofonu + dużo miejsca na vinyle), ale może akurat rozkminiliście coś czym będę mógł się zainspirować:)

#pytanie #nieruchomosci #remontujzwykopem
  • 33
  • Odpowiedz
@zurecki: , garderoba z przyścienna deska do prasowania (rozkladana), duzy zlewozmywak, osobna suszarka do ubrań nad pralka, szczelna kabina prysznicowa z deszczownicą, dedykowane miejsca w szafie na odkurzacz, oczywiście klimatyzacja
  • Odpowiedz
@zurecki jestem prostym człowiekiem, dla mnie najważniejsze jest porządne biurko z regulowaną wysokością, najlepiej z olejowanego dębu, klima i robot sprzątający ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak to prysznic z odpływem liniowym i minimalistycznie podchodzę do tematu, słabe mam na siłowni obok bloku
  • Odpowiedz
@zurecki: Zastanów się nad klimatyzacją multisplit. To jest coś co jeśli masz zrobić to od razu, bo jak już mieszkanie będzie wykończone to albo kujesz w zrobionym, czyli generalny remont, albo robisz korytka na wierzchu, co wygląda źle. Cenowo jest duża różnica. Pojedynczego splita można zrobić za 4k ze wszystkim, u mnie multisplit x3 ok. 17k z robocizną, ale uznaję, że warto opóźnić jakiś inny zakup, a mieć to zrobione
  • Odpowiedz
@zurecki
a) jak widziales ten zlew w internecie, jak chinskie raczki przy nim pracuja prezentujac go, to sobie odpusc. Jakosciowo jest beznadziejny, a swoje za te 'bajery' kosztuje.
b) glownie w lodowce trzyma sie biale wino. Jezeli pijecie ogromne ilosc jego, to wam sie przyda. Jesli nie, to wystarczy wam do polki w lodowce zamontowac uchywt na butelki.
c) lodowka z kostkarka i dozownikiem wody swietnie sie sprawdza.
d) nie znam tematu, ale uwazaj wtedy na wilgoc w pomieszczeniu.
f) to
  • Odpowiedz
a) zlewozmywak z dodatkami typu płukanie szklanek czy zintegrowana deska do mycia mięsa/warzyw / wbudowany filtr do wody

b) lodówka na wino

c) lodówka z kostkarką do lodu

d) kabina prysznicowa z generatorem pary

e) ekran do projektora

f) osobna pralka i suszarka
  • Odpowiedz
Serio ludzie o co chodzi z ta klimą....
W Polsce klimat jest taki ze przez zdecydowaną większość dni w roku jest spoko.
W tym roku było z 10 dni, że rzeczywiście był upal 30+. Rozumiem, że jak ktoś ma całe mieszkanie z ekspozycją na południe lub ostatnie piętro to jeszcze to może mieć sens a inaczej to raczej rzecz zbędna.
  • Odpowiedz
W tym roku było z 10 dni, że rzeczywiście był upal 30+.

@tomi13: Dla mnie jakby był 1 taki dzień w roku to warto, a w tym roku klima u mnie chodziła jakieś 30 dni to już w ogóle no-brainer.
  • Odpowiedz
  • 0
@tekserew: pkt a) trafiłeś w sedno. wygląda bajerencko ale nie chce mi się wierzyć że zadziała :)
pkt b) czerwone też nie może być za ciepłe :)

o mikrofali w zabudowie myślałem, ale spojrzałem teraz na ekspresy pod zabudowę to ceny 3x wyższe niż stacjonarne :o
  • Odpowiedz
@zurecki przypomnialo mi sie jeszcze, zainwestuj w aluminiowe kratki (ramki) na okna przeciw owadom. Nawet na 4 pietrze potrafily mi robale sie wepchac przez otwarte okno.
Ponadto, zarezerwuj pieniadze na wizjer do drzwi marki ezviz. Lepiej miec kontrole nad tym kto probuje pociagnac za klamke. Unikaj polek, stawiaj na szuflady, najlepiej na systemie bluma. Cichy domyk, lub spowalniacz w szuladach to swietna rzecz. Przy doplywie wody mozesz zastosowac zestaw filtrow do
  • Odpowiedz
Przy doplywie wody mozesz zastosowac zestaw filtrow do wody twardej. Zdecydowanie genialne rozwiazanie, unikniesz kamienia na kabinie prysznicowej.

@tekserew: Możesz powiedzieć coś więcej o tym? Gdzie/jak się to montuje?
  • Odpowiedz
@zurecki: Od siebie mogę polecić:
- podgrzewane lustro w łazience (nigdy nie paruje)
- podgrzewane podłogi (ale to już chyba raczej standard)
- szuflady przy podlodze zamiast cokołów w kuchni
- szafka z chowanym frontem na sprzęty typu grill elektryczny/ekspres do kawy/air fryer (w stylu system Hawa od Peka)
- filtr wody na
  • Odpowiedz