Wpis z mikrobloga

Wracam do robienia piersi z kurczaka w piekarniku i chciałem zapytać o sposób, bo zawsze piekę go w żaroodpornym naczyniu, powinno się piec w otwartym czy zamkniętym? Całe życie piekłem w żaroodpornym zamkniętym, 180 stopni i termoobieg.
Coś zmienić? Grzałka góra dół może? Może tym razem otwarte naczynie? Żeby wyszedł soczysty i mięciutki. Fileta mam pokrojonego na mniejsze kawałki jak coś.

#gotowanie #gotujzwykopem #pieczenie
  • 8
@Delorenoy: to zależy ( ͡° ͜ʖ ͡°) zakładam że chcesz po prostu fileta w kawałkach do jedzenia, więc ja bym na odrobinie oleju podsmażyła i chwilę potrzymała pod przykryciem z odrobiną płynu żeby doszedł, chyba że wolisz po prostu usmażyć to wtedy już bez tej pokrywki.
Ale nie wiem do końca co chcesz osiągnąć więc tak gdybam
  • 0
@maegalcarwen: po prostu chcę przyrządzić najbardziej smacznego fileta do zjedzenia na obiad i opanować tą sztukę do perfekcji :D nigdy nie piekę, nie smażę w całości, zawsze przekrawam to na kilka chociażby kawałków, czasem małych, czasem większych filecików, ale zawsze kroję, łatwiej mi to usmażyć i upiec, no i oczywiście marynuje w przyprawach
@Delorenoy: przełóż sobą w plastrami mozzarelli i pomidora. Najpierw pół godziny zamknięte, na 10 minut odkryj do zrumienienia.
Góra-dół, 180 stopni