Wpis z mikrobloga

@barabara23

woda z kranu jest wzbogacona o nie zwykły smak kamienia z rur to właśnie ją wyróżnia na czele innych wód ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)

Co jest nie tak z kamieniem z rur?
  • Odpowiedz
@vartan

długodystansowo to słaby pomysł, bo ta z kranu ma kamienia w #!$%@?. jak będzie miała kamienie na nerce, to chyba się zorientuje

Nie powielaj szkodliwych mitów, ja #!$%@?ę.
  • Odpowiedz
@kureci_paratko: tez mam tak ze mam wrazaliwe jelita na temat wody i wyczuje ze to byla z kranu, ale pijac z dzbanka z filtrem to chyba jeszcze gorzej bo pozbawiasz sie mineralow ktore sa potrzebne wiec mozesz nabawic sie niedoborów, najlepiej kupowac wode w sklepie
  • Odpowiedz
  • 0
@Buchomodozor robiłem podobnie za gowniaka żeby sobie dorobić bo mój kieszonkowy wynosił 0. Matka nie skapowała się dopóki jej nie powiedziałem ( ͜͡ʖ ͡€)
  • Odpowiedz
@kureci_paratko: o #!$%@?. Wykopek odkrył ze miasta nie biorą wody ze wspólnego źródła ukrytego w zbiorniku pod ziemia tylko każde miasto ma swoje źródło plus dochodzi kwestia uzdatniania. Co odkrywczego kolejnym razem powiesz?
  • Odpowiedz
@vartan: Z każdej normalnej wody pitnej będzie się osadzał kamień bo to po prostu jony wapnia i magnezu, jest to naturalny proces jednak wyobrażenie że osadza się na naszych nerkach w takim stopniu jak w czajniku jest błędne.Tak to nie działa, inaczej wszyscy mielibyśmy zawalone nerki kamieniami.
  • Odpowiedz
długodystansowo to słaby pomysł, bo ta z kranu ma kamienia w #!$%@?. jak będzie miała kamienie na nerce, to chyba się zorientuje

@vartan: przecież to nie są te same kamienie i prędzej uchronisz się przed kamieniami nerkowymi, jeśli będziesz pił wodę z kranu, niż gdybyś miał pić zbyt mało.
  • Odpowiedz
. Ogólnie w różnych miastach te rury w różnych miejscach jeszcze są.

@Jowo: tak, ale azbest nie ma szkodliwego działania w takim kontakcie, szkodliwość jest dopiero przy wysokiej temperaturze i słońcu. Kiedyś ten sam temat poruszałem na wykopie i eksperci mnie wyjaśnili, że się mylę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Azbeścik zmieszany z wodą git, ale na dachu już nie.
  • Odpowiedz
@Jowo: te rury przez dziesięciolecia obrosły taką warstwą minerałów od środka, że nie ma już znaczenia z czego są zrobione, bo woda nie ma kontaktu z tym budulcem
  • Odpowiedz
@Buchomodozor: nie wiem ile w tym śmieszków a ile w prawdy, ale polecam każdemu zrobić test wody :D. Jako akwarysta robiłem w miarę dokładne testy kropelkowe i woda z krany naprawdę jest jakościowa dobra. W moim przypadku za twarda do akwarium ale dobra i na poziomie mineralnym takim samym jak wody sklepowe.
  • Odpowiedz