W poniedziałek w #pracbaza mam dostać rozszerzenie obowiązków o fakturowanie.
Teraz faktury robi księgowa. Ja jestem sp. ds. sprzedaży ale w sumie jestem bardziej logistykiem bo ja tylko dostaje zam. gotowe od klienta i organizuje jego wysyłkę. Tak samo duże produkty.
Boję się, bo moja szefowa wiecznie straszy skarbowym ale jak będę odpowiedzialny za faktury to będzie jeszcze gorzej. Wcale tego nie chce a jak już to za hajs, bo to większa odpowiedzialność. Ale hajsu nikt nie da.
Nie wiem jak to rozegrać. Mam ochotę powiedzieć "Ok ale jaka podwyżka wchodzi w grę?!"
@thewickerman88: Niee chcą odciążyć księgową bo siedzi w robocie do 18:00 i wpadli na pomysł, by dociążyć fakturami za to co sprzedaję mnie. Tylko to jest dość skomplikowane biorąc pod uwagę zawiłości firmy, zawiłości systemu - spodziewam się na początku wielu korekt i błędów + idzie krajowy system faktur, więc numery na fakturach zostaną ograniczone.
@ChickenDriver Skoro masz dostać nowe obowiązki to z aneksem do umowy i podwyżką. Błagam, jak chcą odciążyć księgową to niech sobie zatrudnią kogoś albo Tobie zapłacą więcej. Co to znaczy, że hajsu nikt nie da? Jak nie da to nie będzie komu fakturować. Kiedyś chciałam być ambitna w pracy i robiłam sporo poza moimi typowymi obowiązkami - dostałam premię, raz, 300zł. Nie daj się sfrajerzyć.
@ChickenDriver: dokładnie tak jak piszą pozostali. Skoro księgowa nie wyrabia to albo muszą zatrudnić kogoś nowego, albo komuś dowalić. Taniej im będzie dać podwyżkę istniejącej osobie, więc powiedz że bez podwyżki nie zgadzasz się na rozszerzenie obowiązków. Zwłaszcza że to nie jest "pozamiataj", tylko wystawienie faktur - to jednak dość odpowiedzialne. No i koniecznie aneks. Jak się nie zgodzą, to ty też się nie zgadzaj - masz takie prawo. Nie
@ChickenDriver: powiedz, że nie chcesz tego robić i nie masz wymaganej wiedzy. Kropka. Nie rozumiem, zarbaisz tam jakieś niesamowiete pieniądze, że boisz się bycia asertywnym? Przecież jak nie ta, to inna praca.
@ChickenDriver bez jaj. ja na minimalnej piszę fakturę, robię hot doga i przyjmuję płatność i dostawę. I wy dzieci płaczecie że minimalną podnoszą a wam nie, jeśli nic sobą nie reprezentujecie??? To jest śmieszne, mam nadzieję że poprosisz o podwyżkę a dostaniesz wymówienie
@ChickenDriver: Ty się dobrze zastanów, bo skoro księgowa nie wyrabia - czyli osoba dedykowana i przeszkolona do tego zadania - a ty masz to robić jako dodatkowe zadanie dla swojego obecnego stanowiska.
@ChickenDriver: generalnie mam doswiadczenie w tego typu tematach i skoro masz robic wszystko na raz to #!$%@? sie w januszexie w gownofirmie. czesto sprzedawcy tez zajmuja sie fakturowaniem ale w powazniejszych firmach sa od tego fakturzysci. dadza ci cos dodatkowo z czym sie bedziesz musial #!$%@? (korekty, wyjasnianie, ja pierdooole), zmien firme. tym bardziej, ze to jest cos co nie bylo w Twoich kompetencjach.
Teraz faktury robi księgowa. Ja jestem sp. ds. sprzedaży ale w sumie jestem bardziej logistykiem bo ja tylko dostaje zam. gotowe od klienta i organizuje jego wysyłkę. Tak samo duże produkty.
Boję się, bo moja szefowa wiecznie straszy skarbowym ale jak będę odpowiedzialny za faktury to będzie jeszcze gorzej. Wcale tego nie chce a jak już to za hajs, bo to większa odpowiedzialność. Ale hajsu nikt nie da.
Nie wiem jak to rozegrać. Mam ochotę powiedzieć "Ok ale jaka podwyżka wchodzi w grę?!"
Co radzicie?
#pytanie #pracbaza #korposwiat
Odpowiedzieć "Ok ale jaka podwyżka wchodzi w grę?"
No życzę powodzonka :D