Aktywne Wpisy

gregoryantoni +410
Jak to jest że przy każdej takiej sytuacji znajdują się „bohaterowie”, wiele osób narzeka że było tylu młodych chłopaków i nikt nie zareagował XD NO CIEKAWE CO MIELI ZROBIĆ, czytając ten tag można się dowiedzieć jak by poradzili sobie wykopki
@Operator_imadla stwierdził że wystarczyłby mu kamień, podobne myślenie jak Pani Ewy Kopacz.
@Garru11 napisał że jak on byłby w tym miejscu to by kopnął w siekierę w celu obezwładnienia a potem założył
@Operator_imadla stwierdził że wystarczyłby mu kamień, podobne myślenie jak Pani Ewy Kopacz.
@Garru11 napisał że jak on byłby w tym miejscu to by kopnął w siekierę w celu obezwładnienia a potem założył

źródło: IMG_5188
Pobierz
Filmik z jakiejś sali jak chyba wykładowcy nagrywają i dyskutują czy ja patroszy czy nie to jest przegięcie. Nie mogli wiedzieć czy ją ostatecznie zabił, czy ona w ogóle jeszcze żyje czy jest martwa, ale widzieli, że wyciąga jej jelita na wierzch i NIE ZROBILI NIC. Nikt nie dzwoni po pomoc, nic nie próbuje na niego nawet krzyczeć. Stoją , ogladaja sobie, komentują, robią foty jak w jakimś zoo.
On na tym
On na tym
Poradzicie, czy dla samoobrony (oczywiście użyte w ostateczności) warto mieć coś takiego pod ręką? A może lepiej zaopatrzeć się w kastet (czy kastety są legalne?), a może jakaś składana poręczna płka teleskopowa? Co byście polecili mieć w kieszeni spodni, lub kurtki?
https://militaria.pl/p/kubotan-gs-david-black-6366
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Chicane:
Nie są, trzeba mieć na nie zezwolenie a równocześnie brak jest jakichkolwiek wytycznych w przepisach, jak je uzyskać, co oznacza, że Policja ma w tej kwestii dowolną uznaniowość, więc nie wydaje takich pozwoleń (bo nie musi).
Co zrobisz z tym kubotanem?
Skoro się pytasz, to znaczy że nie wiesz. A to znaczy, że zostaje Ci ucieczka wspomagana gazem pieprzowym.
PS.
Zaraz pewnie znajdzie się "ekspert" od pałek teleskopowych, który taką dostał, miał siniaczka i się popłakał... i który nie ma pojęcia, jak wygląda prawdziwa walka.
Wyobraź sobie, że jesteś w klatce z najgorszym,
jezeli nie jestes chory psychicznie, to nie ma przeslanek do nie wydania pozwolenia/ zgody
tak samo jest z bronia palna - ale tam oczywiscie przepisy precyzuja dokladniej co mozna i gdzie
@Rudy_Bigos_2:
Z bronią palną, owszem, nie ma uznaniowości (dla kilku konkretnych celów, w innych wciąż jest). UoBiA wymaga również ważnej przyczyny do posiadania broni oraz wymienia wymienia ważne przyczyny posiadania broni dla kilku konkretnych celów.
Jak się je spełnia -- to Policja nie może ich
troche sie w Polsce zmienilo - i jednak sporo rzeczy jest mozliwych do zalatwienia - potrzeba tylko dobrego argumentu, a nie " c--j k---a chce kastet"
"i gotowe" XDDD Powodzenia, nawet na b--ń palną do celów ochrony osobistej nie wydają (wystarczy spojrzeć na statystyki), nawet jak ktoś ma kilka sztuk na sportowe, ale luz "gotowe". XD
I przypominam, że twierdzisz, że w kwestii kastetu nie ma uznaniowości, a nie czy łaskawym okiem patrzą na wnioski, które mogą odrzucić -- chyba, że już szybciutko zmieniłeś zdanie. XD
Dajesz, rób kolejnego fikołka. XD
zeby dostac bron palna do obrony musisz wykazac, ze jestes w stalym zagrozeniu - a to dosyc ciezko udowodnic
i nadal twierdze, ze nie ma uznaniowosci - uznaniowosc to dobra wola komendanta mimo spelnienia warunkow, a ja sadze ze tego nie ma
dobra panowie, ja rozumiem że użyć trzeba umieć, najlepiej uciekać, gaz mam... ale zakładając że nie mam wyjścia i nie dam rady uciec, to co z tych rzeczy najlepiej posiadać? nie boje się odpowiedzialności jeśli kadetem komuś złamie szczękę, przynajmniej może życie sobie uratuję wcześniej. co zatem najbardziej skuteczne?
@Rudy_Bigos_2:
Posiadasz a nie znasz przepisów, na podstawie których dostałeś pozwolenie?
Ja też posiadam, to
@Chicane:
Powiedziałbym, że to co najlepiej umiesz używać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kubotan wydaje się być wygodny w codziennym noszeniu, nie rzuca się w oczy, nie jest zabronione posiadanie go. Jak się będzie umiało go w sytuacji podbramkowej w stresie wyciągnąć, złapać i użyć -- to może być skutecznym narzędziem, ale trzeba to jednak przećwiczyć.
@Rudy_Bigos_2: to, że tak uważasz to nie znaczy, że tak jest.
Wbrew pozorom pozwolenie na b--ń palna jest łatwiej uzyskać niż pozwolenie na kusze, czy właśnie kastet.
Głównie dlatego, że nie ma jasno określonych procedur i celów posiadanie tego rodzaju broni.
Niektóre komendy wydają pozwolenia
kusze moj kolega ma, zajmuje sie rekonstrukcjami historycznymi - dostal bez problemu (wiem wyjatek w sprawie..)
@Rudy_Bigos_2: zdajesz sobie sprawę, że te dwa rodzaje broni są sklasyfikowane w tym samym punkcie w ubojce i procedura uzyskania pozwolenia na oba jest taka sama?
Podajesz dowód anegdotyczny.
Ja znam ludzi co mają pozwolenie do ochrony osobistej, to znaczy, że nie ma w tej
@Chicane: a czego umiesz użyć?