Wpis z mikrobloga

Szanowni, cokół na płycie fundamentowej.
Jest pomysł żeby wykończyć tynkiem mozaikowym ale,
na płycie przyklejony jest xps, na niektórych łączeniach arkusze nie licują ze sobą. Największy uskok ok 2cm.

Czy lepiej to szlifować/licować, czy może wyrównać kolejną warstwą styropianu i na to tynk mozaikowy?

A może cokół z jakiś przyklejanych elementów, które zamaskują te nierówności?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami

#budujzwykopem #budownictwo #budowadomu #remontujzwykopem
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kilobajt: kleic 2cm styropianu czy wycianac jakies cuda bedzie jeszcze gorzej.
Mozesz żyrafą zjechac, ręczną tarką do styropianu, albo kółko na wkrętarke i raz dwa zjedziesz.
Ale tak aby coś Ci zostało :p ja pare lat temu budowałęm to dawałęm 15cm na fundament, nie wiem jakie teraz normy są ;)
  • Odpowiedz
@kilobajt: raczej klej siatka bym dawał. Tynk robiłem na czysty beton np płot który wylałem czy bloczki betonowe ale na styropian na 99% Ci odpadnie z czasem. Poza tym tynk mozaikowy jest dość drogi a taki styro bedzie dośc mimo wszystko nierówny wiec wiecej go zuzyjesz
  • Odpowiedz
a ten mozaikowy to na goły i uszorstniony xps się przyjmie?

@kilobajt: musisz dać klej i siatkę a potem jeszcze grunt kwarcowy i to najlepiej w kolorze tynku bo inaczej klej może prześwitywać przez żywicę zwłaszcza jak grubsze ziarno bedziesz miał
  • Odpowiedz
@kilobajt: 2 cm to niewiarygodnie dużo. Upewnij się że takie różnice nie powstały na wskutek odklejenia się płyt od ściany pod wpływem zagęszczenia gruntu. Jeśli tak to psiuknij pianką montażową i dobrze zakołkój, nie mam innej solucji. Jeśli wszystko git się trzyma to jeśli ścierać to tylko maszynowo. Ręcznie nawet więźniom bym nie pozwolił ścierać 2 cm, bo to po prostu niehumanitarne. Musisz wiedzieć że nie wystarczy zetrzeć tylko krawędzie
  • Odpowiedz
  • 0
@CezaryKajda 2cm wynika z tego, o ile dobrze pamiętam, że użyłem xps 10 i 8cm. zostały mi dwa arkusze i przykleiłem do płyty. spróbuję siatką i klejem wyrównać a na to mozaikowy dam
  • Odpowiedz