Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Zawiera treści 18+
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
Nikt nie chwali projektantów, że poszli na przekór obecnym trendom tiktokizacji, tworzenia interfejsów w mocno intensywnych kolorach i przedstawiania treści w uzależniający sposób.
W Facebooku, Instagramie, TikTokach są całe działy UX/UI designerów i psychologów współpracujących z dzialami marketingu, którzy opracowują nowe interfejsy, nowe sposoby konsumowania treści oraz nowe algorytmy, które mają na celu wzmożyć wydzielanie dopaminy i wykreowacć bezmózgie zombie spędzające setki godzin tygodniowo na bezmyślnym scrollowaniu celem przedstawienia jak największej liczby wyświetleń przeplatanych non stop niemożliwymi do wyłączenia reklamami.
Tymczasem na Wykopie:
+ reklamy na stronie internetowej są tak proste, że wystarczą dwie linijki w CSS, aby nie widzieć ANI JEDNEJ REKLAMY
+ "Wykopy sponsorowane" i "Wykop Poleca" - dokladnie tak samo
+ treści jest mało
+ banalnie proste blokowanie tresci typu patostreamy, danielmagical, famemma i inne
+ brzydki, monotonny, niemalże monochromatyczny UI zniechęcający do dlugich sesji na Wykopie
(wchodzisz, przeglądasz, masz dość, wylaczasz)
+ błędy w dzialaniu aplikacji zniechęcają do tworzenia nowego contentu
+ zamiast blyskawicznego wyswietlania jednego filmiku za drugim ładowanie zarówno interfejsu jak i tresci trwa wieki, więc nie da się "bezmyślnie scrollować".
Ba, prawdziwym majstersztykiem jest paginacja komentarzy!
Jestem pewny, ze specjalnie wprowadzono w celu de-dopaminizacji podział komentarzy na podstrony - jeśli jakiś wątek jednak uzyskał popularność, specjalna funkcja paginacji zostawia tylko pierwszych 50 komentarzy (na mobilnej 25), resztę wrzucajac na nastepne podstrony, zniechęcajac w ten sposob użytkownika do czytania komentarzy, a w efekcie takze do napisania własnego.
Widać, że przy projektowaniu Wykopu 2023 skupiono się na psychice i na użytkowniku, a nie na monetyzacji i uzależnianiu!
I za to powinien być ogromny medal dla twórców Wykopu!
#niepopularnaopinia #nowywykop #wykopchangelog #dopamina #uzaleznienie #internet #ciekawostki #zalesie
@SebastianDosiadlgo: niby człowiek wiedział, niby człowiek słyszał, ale… dlaczego więc ani na FB (przez ostatni ok w ogóle brzydziłem się nawet zerknąć na czyjąś prośbę), ani na IG, nie mogę spędzić więcej czasu, niż 5 min, bo mnie