Wpis z mikrobloga

@anhydryt: pokoje to nie jest wielki koszt. Panele dajesz, jakąś lampkę na sufit, sofę z brw za 1,5k, zamiast biurka stolik z ikei, super się sprawdza, szafa z ikei za 1,5k.
Kuchnia, dajesz panele winylowe na podłogę, malujesz ściany, przygotowujesz ścianę pod meble kuchenne - powiedzmy to będzie 2k, same meble to 10k, lodówka 2k, indukcja albo kuchenka gazowa 1- 2k, stół 500 zł
Przedpokój i łazienka to ze 20k spokojnie
@anhydryt: pokoje i kuchnia to robisz samemu, do łazienki bierzesz ekipę. Warto dobrze to zaplanować. W łazience też nie musisz wszędzie walić płytek.
W kuchni nie mam nigdzie płytek położonych tylko panele winylowe, a ściana pod meble jest wymalowana i położona specjalna farba dekoracyjna.
@Qullion: no wlasnie wiem, pomalowac sciany czy polozyc panele i listwy to juz robilem, nawet meble sam zloze kuchenne. Tylko lazienka to przypal, nie lubie ani hydrauliki ani plytek :P. Koszt takiej lazienki 4,5m2 zakladajac plytki do 3/4 sciany i budzetowe komponenty to myslisz ze z robocizna wyjdzie z 12k?
raczej 12 - 15k. Nie musisz walić płytek wszędzie, możesz resztę pomalować. Płytki to się robi albo do samej góry albo wcale. Ludzie robią łazienki bez płytek i to jest też sposób.
Sam będę się skłaniał ku temu by robić jak najmniej płytek bo mam w mieszkaniu łazienkę 7m2.
@Qullion: dzieki za podpowiedzi :) na kb jest jakis kalkualtor gdzie mozna wyszacowac mniej wiecej ile to bedzie kosztowac, ale tez chyba zaloze sobie excela i powpisuje to co bym kupil * 1.1 bo wiadomo lepiej wziac poprawke
@anhydryt: nie mam pojęcia. Za płytki każdy ci policzy inaczej, inaczej w Warszawie, inaczej koło Zamościa, wielkość płytek też ma znaczenie. Urozmaicenia będą kosztować. W przedpokoju nie musisz dawać płytek i sam możesz ułożyć panele. Płytki, panele, lustra, wannę, sedes, umywalkę, zlew do kuchni czy kran to sam musisz dobrać.

Na twoim miejscu bym pociągnął jeszcze przewód 3x2,5 na balkon pod klimę.

jak ktoś będzie tylko spał na takiej sofie to
@anhydryt: jak kupowaliśmy swoje to widzieliśmy 40m2 i były dwa pokoje po jakieś 10 i 12 m2, łazienka 5m2, kuchnia 8m2 i przedpokój 4m2.
E to spokojnie się wyrobisz w tych 60k.
@Qullion: No mam nadzieje, bo powiem Ci ze jak patrzę na artykuły na internecie to się za głowę łapie: kto kurna daje 3-4 tysiące za m2? #!$%@? xd polowe lub 1/3 wartości mieszkania
@anhydryt: zerknąłem i piszą od 1 - 2,5 tys. zł. Wszystko zależy od standardu, ty robisz pod wynajem i możesz sam sporo zrobić, ale ktoś bierze ekipę i ma w dupie, bierze projektanta za którego płaci 10k, kolega zapłacić 30k za zaprojektowanie 200m2 i to jakiś czas temu. Często ludzie montują klimatyzację, zdarza się rekuperacja, ostatnio trafiło się, że pompa ciepła i klima będzie w mieszkaniu. Byłem u gościa co drzwi
@Qullion: szczerze mowiac to oprocz lazienki (tj plytek rowno na scianie) to jakiegos jagera polozyc dekoracyjnego czy podloge to #!$%@? ich z tymi cenami chociaz rozumiem to bo jak policzysz, ze taki gosc z drugim w dwojke robi lazienke 4,5m2 w 2 tygodnie i wezmie 8-10k i maja 4/5 k - paliwo i jeszcze jakies koszty to normalna cena - no praca jest bardziej wymagajaca niz niektore, i odpowiedzialnosc tez spora.
@anhydryt: drzwi wewnętrzne to gówno, kupujesz ościeżnice regulowane i to wstawiasz, dajesz parę klinów, rozpórki i to pianujesz tylko. To jest dość prosta robota, wystarczy trochę dokładności.
Jegera to ja walnąłem pomiędzy meblami w kuchni bo mi się nie chce kombinować. Nawet dokładnie nie trzeba tego robić, potem stawiasz i wieszasz szafki i jest fajnie.