Wpis z mikrobloga

Ma ktoś z was może excela albo prowadzi spis poszczególnych kosztów budowy własnego domu? Chciałbym zobaczyć zestawienie jak to może obecnie wyglądać kosztowo dla realizacji domku 100-120m2.
Z góry dzięki za podzielenie się danymi

#nieruchomosci #dom #budujzwykopem
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AryanWonderBoi: "sky is the limit". Ciężko to oszacować bo każdy robi pewne rzeczy inaczej, stosuje inne materiały, dostał inne ceny itp itd.
Z tego co kojarzę, spokojnie musisz przyjąć jakieś 500k na sam dom.
  • Odpowiedz
@AryanWonderBoi: 500-550k za dom w stanie dev, do tego pompa ciepła i rekuperator w sumie z 50k, wykończenie zależy od standardu ale myślę 2k za metr trzeba liczyć (tu zależy co rozumiemy przez stan dev bo może być już sporo zrobione jak odbierasz dom)

Do tego ogród/podjazd/brama/pergola/taras itp ale to się można bawić w nieskończoność

Koszty mediów zależy ile trzeba ciągnąć, mi za kanalizacje powiedzieli 300zl za m2 na gotowo
  • Odpowiedz
@bajcik: chodziło mi o bardziej współczesne ceny bo wiadomo jak wszystko poleciało do góry. Ale dziękuję za klarowny screen. :))

@bzyku95 @ksiak No to powiem wprost że to w k---ę dużo hajsu. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
500k za Deweloperski. Wykończenie tych 110m2 *2k to kolejne 220k. Uzbrojenie to też koszt z 20k zapewne. Pompa jak sam piszesz ok 50k. I to już będzie z
  • Odpowiedz
@AryanWonderBoi: nawet na tym co podrzucił @bajcik widać, że elektrykę zrobił tanią. Gdybyś chciał automatykę do tego to tam trzeba tę pozycję przemnożyć lekko razy trzy. Drzwi tam są wpisane za 6k czyli najtańsze, chcesz lepsze to jakieś 8k musisz dać za jedne a przynajmniej takie ceny były kilka lat temu, teraz pewnie z 14 albo i więcej za dobre jedne normalne drzwi. Zatem takie kosztorysy nic Ci zbytnio
  • Odpowiedz
@ksiak: tak, wiem że różnica na przestrzeni lat jest kolosalna, stąd mój powyższy komentarz do wpisu bajcik'a. Wiem również że sposoby wykonania, ceny, materiały, robocizna etc to zbyt płynna kwestia aby mogła być poprawie oszacowana co do złotówki. Chodziło mi o takie luźne nakreślenie kosztów właśnie które zrobiłeś ty i Bzyku. Tym bardziej że pokrywają się te wartości z szacunkami z gotowych projektów na stronie np. Archon.
A że jestem
  • Odpowiedz
Tutaj jest dużo zmiennych które wpływają na koszt, ale pewnie do stanu deweloperskiego to jeszcze da się porównywać. Ceny wykończenia to już bezsens porównywać. Z doświadczenia powiem, że szacunkowe koszty budowy np Archonu tak mniej-więcej się sprawdzają oraz że w trakcie budowy wychodzi sporo kosztów, których się nie przewidziało. Ja notuję każdą wydaną złotówkę i w moim przypadku jak dotąd (budowa od maja 2022) wychodzi to tak jak na załączonym obrazku (materiały
dr_minorek - Tutaj jest dużo zmiennych które wpływają na koszt, ale pewnie do stanu d...

źródło: excel

Pobierz
  • Odpowiedz
@dr_minorek: dość drogo wyszły tynki u Ciebie. W nowym budynku oczekiwałbym niższych cen.
Elektryka to same kable plus rozdzielnia czy coś więcej? Wpadła jakaś automatyka?
  • Odpowiedz
Mogę założyć koszt ok. 500k brutto do stanu deweloperskiego z instalacjami etc, tak?

@AryanWonderBoi: Nie mam pojęcia. Dałem Ci jak u mnie wyszło. Tutaj masz parterówkę to na stropie pewnie zaoszczędzisz, ale poziom zero pewnie więcej bo powierzchnia większa no i na dachu zabulisz (pokrycie).

dość drogo wyszły tynki u Ciebie. W nowym budynku oczekiwałbym niższych
dr_minorek - >Mogę założyć koszt ok. 500k brutto do stanu deweloperskiego z instalacj...

źródło: excel2

Pobierz
  • Odpowiedz
Tynki cw ale ładnie zatarli piaskiem kwarcowym że nie trzeba gładzi, tylko zagruntować, przytrzeć papierem i malować. Płaciłem bodaj 35zł/m2 jakoś ze 2 msc temu.

@dr_minorek: hmm czyli jednak sporo wyszło, te 35/m2 to sama robocizna?

Co do prądu to nadal sporo jak na podstawową elektrykę.
  • Odpowiedz