Aktywne Wpisy

jutokintumi +405
Dla tych, którzy nie znają uniwersum bachaty, chciałbym przedstawić trzech najpopularniejszych bolców by Ann.
Od lewej:
Mathias (zwany potocznie Alvaro) - trener pierogaty, postać którą najczęściej postuje Anka na Instagramie. W tym roku przyleciała z nim do Polski, żeby przedstawić go swojej mamie. Zamieściła nawet film na Insta jak Mathias uczy mamę podstawowych kroków. Mathias świętował wczoraj z Anką jej urodziny.
Pol - człowiek, którego zna niecały rok ale spędziła z nim
Od lewej:
Mathias (zwany potocznie Alvaro) - trener pierogaty, postać którą najczęściej postuje Anka na Instagramie. W tym roku przyleciała z nim do Polski, żeby przedstawić go swojej mamie. Zamieściła nawet film na Insta jak Mathias uczy mamę podstawowych kroków. Mathias świętował wczoraj z Anką jej urodziny.
Pol - człowiek, którego zna niecały rok ale spędziła z nim

Sticyicky +12
#gromda kto chce ?
Kotś mi powie jak używać tego grilla jako wędzarki? Mam umieścić mięso w małej komorze i palić w dużej czy na odwrót? Grill ma swoje lata ale nigdy nie używałem opcji wędzenia, w tej małej komorze zawsze jest chłodno,jak zmusić dym do cyrkulacji?
Masz umieścić drewno w tej malej komorze a wędzić w tej dużej gdzie jest komin.
1. Do małej komory wrzucasz drzewo i rozpalasz go.
2. Czekasz aż się ustabilizuje żar
3. Wrzucasz drzewo którym chcesz wędzić: olcha, buk, jabłoń, śliwa
4. Zamykasz maly zasobnik.
5. Na duży wkładasz mięso
6. Na termometrze na klapie kontrolujesz czy jest temperatura ok. 60 stopnii jak nie to dokladasz drewna a jak za duża to otwierasz duży zasobnik.
Chłopie gdzieś ty się urodził.
A i nie słuchaj jakiś pierdół
Czyli najpierw rozpalam drewnem w małej komorze i jak drewno smzostawi żar to wrzucam na to mokre drewno, a ile tego drewna dać , wypełnić całą komore czy po kilka kawałków? ile czasu wędzi się np kiełbasa lub boczek? trzeba mieć termometr do mięsa czy to się da ocenić inaczej?
1. Skąd ty wziąłeś informację, że mokrym drewnem ?
2. No drewna dajesz wedle uznania, pewnie pół zasobnika - i kontrolujesz temperaturę na dużym zbiorniku czy tam jest te 50-60 stopni.
3. Przy tak małej wędzarni (mniejszy zasobnik) i tak co chwile będziesz musiał dokładać drzewa
4. No a kielbase my wędzimy tak z 4 godziny ale to wszystko zależy przecież od wielu czynników - jaka wielka kiełba, jak bardzo
Może robimy to źle 乁(⫑ᴥ⫒)ㄏ
Ale kiełba i wędliny wychodzą idealne.
Nie jestem ekspertem ale napisze coś co może Ci pomóc.
Najpierw bym go przepalił (tak gdzieś kiedyś widziałem na yt)
Dlatego ja rozpalam drzewem (byle nie sosną) w małej komorze tak żeby utrzymać w dużej około 350C przez 10 minut.
Potem schładzam i czyszczę grilla.
Do małej komory wrzucam trochę rozgrzanego węgla, i dorzucam mokre drzewo do wędzenia (do kupienia w selgrosie itd)
Mokre- bo lepiej dymi, i nie spali Ci