Aktywne Wpisy
McBreed +212
poszedłem na grzyby a tam takie coś, jakiś nowy gatunek???
Za granicą
Ponad 6 lat doświadczenia w zawodzie w kraju anglojęzycznym, certyfikaty zawodowe, angielski płynny jak miód, zarobki powyżej medialnej krajowej które sami oferowali i nawet się nie pytali ile bym chciał, przy zmianie firmy od razu na rekrutacji informują że top 1 kandydat ze względu na w/w fakty, a doświadczenie w największych firmach branżowych w UK.
Meanwhile in Polska
Firma odrzuciła aplikację bo 5k brutto to za dużo dla nich, mają studentkę która będą uczyć za minimalną na umowie na zlecenie i będzie za tą stawkę robić na 3 zmiany.
Przecież
Ponad 6 lat doświadczenia w zawodzie w kraju anglojęzycznym, certyfikaty zawodowe, angielski płynny jak miód, zarobki powyżej medialnej krajowej które sami oferowali i nawet się nie pytali ile bym chciał, przy zmianie firmy od razu na rekrutacji informują że top 1 kandydat ze względu na w/w fakty, a doświadczenie w największych firmach branżowych w UK.
Meanwhile in Polska
Firma odrzuciła aplikację bo 5k brutto to za dużo dla nich, mają studentkę która będą uczyć za minimalną na umowie na zlecenie i będzie za tą stawkę robić na 3 zmiany.
Przecież
@MarkoWN: Przy grzejnikach niemal na pewno będzie potrzebny bufor.
Weź projektanta, który obliczy ci ilość wody w instalacji i wyliczy jakiej pojemności bufor by się przydał. Bufor potrzebny jest, bo pompa potrzebuje "ileś tam wody", m. in. do tzw.
@
Pompa podczas cykli defrostu odwraca kierunek działania i zaczyna chłodzić wewnątrz domu a grzać na zewnątrz żeby rozpuścić szron na wymienniku. Przy małym zładzie wody instalacja bardzo szybko się wychłodzi. W praktyce widziałem monobloka podpiętego pod instalację grzejnikową tymczasowo na jeden sezon bez bufora (bo na bufory czekało się
@zibizz1: Ale przy samych grzejnikach nie byłbym taki pewien. Dlatego zaleciłem skorzystanie z pomocy projektanta.
@mirekwirek: sam mogę sobie sprawdzić ile mam wody w instalacji, spuszczę wodę i będę wiedział ile tam było :) do czego będzie mi potrzebna taka informacja? czy wielkość bufora i jego posiadanie uzależnione jest od ilości wody w instalacji?
@MarkoWN: Czytałeś co napisał @zibizz1? Trzeba popatrzeć na kartę katalogową pompy, którą wybrałeś...
@MarkoWN: trzeba wyliczyć OZC - obliczenie zapotrzebowania na ciepło.
PS. dom jest przed czy po termomodernizacji?
@MarkoWN: Ja mam Haier 7,8kW, całe 12 tys. zł, montaż banalny, grzejniki ogrzeje, bufor się przyda, u mnie pompa ciepła nagrzewa bufor, a potem druga pompa obiegowa rozprowadza wodę na grzejniki, załączana w Home Assistant po osiągnięciu odpowiedniej temperatury w buforze, zamarznąć nie zamarznie bo będzie się ogrzewać wodą z bufora, gorzej jak prądu nie będzie.
Grzejniki mają to do siebie, że potrzebują max. temperaturę PC, u mnie to 55°C. Jeżeli maż możliwość leć w podłogówkę, tam wystarczy 33°C. Będę musiał u siebie