Aktywne Wpisy
picasssss1 +526
Holiday park tego milionera co kazał wały rozkopać w Jeleniej górze. Abstrahując od tego dzbana to kto tam jeździ zdrowy na umyśle xD ni to hotel nie to domek na uboczu, wygląda to jak obóz koncentracyjny.
#powodz
#powodz
asimovv +599
Czas aktywować nowy tag. Poznajcie Łukasza Żaka. Łukasz Żak jest poszukiwany listem gończym za to że spowodował w dniu 15 września 2024 r. przy Al. Armii Ludowej w Warszawie wypadek samochodowy, którego następstwem była śmierć jednego z pasażerów innego pojazdu i zaistnienie u pasażerów i kierującej innego pojazdu ciężkich obrażeń ciała, przy czym kierował samochodem osobowym marki Volkswagen Arteon wbrew zakazowi prowadzenia pojazdów, a następnie zbiegł z miejsca zdarzenia.
#lukaszzak
#lukaszzak
po latach przerwy rozważam przeprowadzkę do Rzeszowa. Wcześniej mieszkałem teź w Warszawie i Lublinie.
Chciałbym, żeby tutejsi rzeszowianie wypowiedzieli się jak się mieszka w stolicy Podkarpacia. Chodzi mi właśnie głównie o sprawy związane z samym miastem, a nie np. z rynkiem pracy, bo będę pracował zdalnie.
Czy Rzeszów jest przyjazny, czy żyje Wam się bezpiecznie? Jak z tutejszymi ludźmi, jakimiś atrakcjami, życiem kulturalnym, imprezowym, komunikacją miejską, rynkiem mieszkaniowym itp. Ogólnie jaki widzicie vibe tego miasta?
Pytania może oczywiste, ale ostatni Rzeszów jaki w miarę dobrze znam, to ten z okolic 2012 roku, zakładam, że trochę się mogło zmienić, a rzadko tam bywałem w ostatnich 11 latach.
Rozważam też ewentualnie zamieszkanie w jakichś bliższych miastach dookoła Rzeszowa, ale to w sumie opcja zapasowa (Boguchwała, Głogów Małopolski, Łańcut - tutaj też opinie mile widziane).
#rzeszow #podkarpacie #glogowmalopolski #boguchwala #lancut #polska
To tak odemnie gościa co mieszkał tam ostatnie 5 lat.
Rynek nieruchomości - cholernie drogo jak na tak małe miasto.
Komunikacja publiczna - w sumie to git, a jako że rzeszów to małe miasto to za grosze jak coś dojedziesz boltem/uberem albo na piechotę przejdziesz w pół godzinki na rynek.
Atrakcje - nie ma tego za dużo, jest parę fajnych barów (mój ulubiony to Stara Drukarnia), ale zamknęli jedyny fajny
@zymotic: ujmę to krótko: nie ma
Z teatrów - Siemaszkowa. Z kina - sieciówki + Zorza + Kino za Rogiem ma w repertuarze kino niezależne.
Oferta lokali - są puby z grami (Cybermachnia, K20), ale też typowe restauracje do posiedzenia przy piwie w ogródku ze
Z ciekawości Miras, jaka branża że w Rzeszowie więcej pracy?
Bezpieczeństwo: jest dość bezpiecznie i zdecydowanie mniejsza ilość kradzieży i wszędzie jest mnóstwo policji, ale mam taką ciekawą obserwację w Krakowie czy Wrocławiu jak widzisz dresa to wiesz, że to jest srogi patol zazwyczaj i lepiej nie wdawać się w żadne sprzeczki z taką osobą. Natomiast w Rzeszowie ciężko o takich prawdziwych dresów/przestępców co by napadali ludzi z maczetami więc lokalni uczniowie zawodówek czy "wiejskie chłopaki co sobie przyjadą na dyskotekę" czują się królami miasta i paradoksalnie jako niebieski dużo łatwiej o bycie zaczepionym czy bójkę na mieście ¯\(ツ)/¯
Rynek mieszkaniowy: mieszkania drogie jak cholera i mieszkanie tutaj w mieszkaniu to czysta głupota, ponieważ masz naprawdę w świetnych cenach szeregówki i domy w i pod miastem z dobrym dojazdem do