Wpis z mikrobloga

• 8
@muskutanin: Ocena bierze sie zawsze z porównania. Ukraińców w Polakach najbardziej drażni polskie narzekanie na Polskę, bowiem dla nich Polska jest wciąż niedościgłym ideałem.
  • Odpowiedz
@muskutanin: To że cię to bawi, świadczy tylko o tym że nie masz zielonego pojęcia o świecie. Na Ukrainie było podobnie jak w r0sji, a nawet gorzej(bo w r0sji służby mogły zastraszać i kontrolować oligarchów, na Ukrainie oligarchowie nie bali się służb). Jak chciałeś zrobić inwestycje to przychodził jeden, pan oligarcha i mówił co chce od inwestora żeby wgl. pozwolił zbudować Lidla lub Biedronkę. Jak się go nie opłaciło, to
  • Odpowiedz
@oydamoydam: niestety to nasze p---------o typ 'państwo z kartonu' ma tylko wydźwięk wśród polaków, mimo s---------h polityków nasze państwo zmierza do należnego miejsce wśród 20 największych gospodarek świata
  • Odpowiedz
@oydamoydam: Osobiście nie jestem przeciwnikiem naszego narzekania na Polskę, dzięki temu dorzucamy trochę paliwa, żeby uczynić to miejsce lepszym
  • Odpowiedz
  • 1
Osobiście nie jestem przeciwnikiem naszego narzekania na Polskę, dzięki temu dorzucamy trochę paliwa, żeby uczynić to miejsce lepszym

@suleD: Ukraina prowadząc wojnę nie mówi o swoich porażkach tylko mówi o swoich zwyciestwach i nie robi tego bez przyczyny. Taka postawa bowiem buduje morale, czyli wiarę w sukces.

Polacy zaś uprawiaja zwykły defetyzm, czyli brak wiary w zwycięstwo lub powodzenie jakiejś sprawy, wyrażający się w ciągłym przewidywaniu porażki. Codzień widać to
  • Odpowiedz
@Little_Makak jedyne co było pozytywem oligarchizacji to silne kluby piłkarskie Szachtar to do 2022 r. była dość przyzwoita europejska drużyna, do tego Dynamo Kijów, które też regularnie co roku grało w fazie grupowej w europejskich pucharach, dzięki temu też ukraińska kadra była dość dobrą drużyną jak na Europę, a przed Lewandowskim najlepszym piłkarzem zza byłej Żelaznej Kurtyny był Szewczenko.
  • Odpowiedz
@Little_Makak: spokojnie, on się nie śmieje z Ukraińców, to raczej z nas Polaków, bo co by nie mówić nam niewiele brakuje do tych najlepiej rozwiniętych, na te ponad 200 państ, jesteśmy w tej lepszej części, czy już w top50? Chwalą nas Ukraincy, chwali nas zachód, u nich nawet Poroszenko, Juszczenko, Tymoszenko przy naszych politykach to dranie. Ukraina to w różnych rankingach rywalizuje chyba z Afryką północną, tylko to trochę wstyd
  • Odpowiedz
No to widzisz sam jak jest do przodu nie ważne z kim, ja tylko widzę zależność w drugich kadencjach i w po j Pisie mam wrażenie, że więcej afer wychodzi niż w pierwszej.
  • Odpowiedz
@Little_Makak: @mateussz7 @oydamoydam to akurat jest nominalne zalezne od kursow walut - w rzeczywistosci Polska od 20 lat czy to za PIs czy PO rozwija sie stale szybko i w czolowce Europy. Z nominalnym jest ten problem ze potrafi naprawde skakac nie majac odzwierciedlenie w gospodarce nawet w naprawde bogatych krajach bo jest zalezne od kursu dolara. Potem wychodzi ze np taka Japonia miala gigantyczna recejse by zaraz
  • Odpowiedz
@oydamoydam: to narzekanie zas jest olbrzymim problemem bo ruska agentura zalewa np youtube komenatarzami jak to u nas jest tragedia wszystko w miejscu stoi nie co to u nich i ze lepiej z nimi trzymac i kretyni ktorzy np widza tylko ze dzis zarabiaja nominalnie 3 razy mniej niz Niemiec a sila nabywcza jeszcze blizej nie maja czesto pojecia ze jeszcze niedawno bylo to 15 razy mniej i sie rzeczywiscie
  • Odpowiedz