Wpis z mikrobloga

@TypowyPolskiFaszysta: no spoko, ja wiem, że ma miejsce wiele patologii. Ale akurat sprawa Trynkiewicza jest potwierdzeniem tezy o praworządności, a ja tylko o tym pisałem i na jej bazie chciałem się oprzeć. Moglibyście do jutra mnie zasypywać przykładami patologii, a ja wszystkich nie wytłumaczę, bo są patologiami w istocie. Tylko nie o tym jest ta dyskusja.

@JaroslaPolskeZbaw: pokaż mi kraj, gdzie nie znajdzie się kilku sędziów oskarżonych o
  • Odpowiedz
@TypowyPolskiFaszysta: no to krótko. W tej sprawie spisali się wszyscy poza politykami i ZK.

Politycy przygotowali bzdurną ustawę. W związku z tym dyrektor ZK wykonując ją złożył odpowiedni wniosek do sądu, a potem, widząc, że sąd nie rozpozna sprawy do 11.02, czyli daty wyjścia Trynka złożył jeszcze wniosek o zabezpieczenie roszczenia poprzez umieszczenie go w ośrodku w Gostyninie tymczasowo, w oczekiwaniu na decyzję sądu.

6 lutego sąd nie zgodził się
  • Odpowiedz
@stekelenburg2: ok, czyli w sprawie są zarówno argumenty za jak i przeciw temu że żyjemy w państwie prawa. Ostatecznie wychodzi na zero.

Zresztą dobra, uznajmy że jest to argument za. W takim wypadku pokazuje to że żyjemy w państwie absurdalnego, idiotycznego prawa, skoro takie kombinowanie jest potrzebne i nie dało się tego załatwić prosto.
  • Odpowiedz
@TypowyPolskiFaszysta: inny wątek tej sprawy jest taki, że jej się nie dało załatwić prosto. Wydaje się, że po prostu nie było możliwości odizolowania Trynkiewicza w taki sposób, żeby to było zgodne z Konstytucją. Potępiam to kombinowanie polityków i dyrektora ZK, ale częściowo to rozumiem. Tłum takiego czegoś oczekiwał i to dostał. Ogólnie ideału nie ma, ale i dramatu też.
  • Odpowiedz