Wpis z mikrobloga

Mireczki, buduję się i chcę zrobić #inteligentnydom ale po przeczytaniu iluś tam stron czuję, że mam bałagan w głowie. Chciałbym mieć to wszystko fajnie połączone i spójne. Nie tak, że żarówka jest z WiFi, ale np. cały obwód może być włączany/wyłączany przez czujniki ruchu/głosu/światła, etc. Żebym mógł sterować roletami, ogrzewaniem podłogowym, rekuperacją, alarmem, kamerami, etc. i nie robić tego przez serwer Xiaomi w Chinach. Żeby nie okazało się, że po 2 latach centralka nie ma wsparcia, albo psuje się jakiś bardzo unikalny element, który nie jest już produkowany. Jednocześnie dobrze, żeby w razie awarii mieć łatwy dostęp do elementów sterujących, a nie rozkuwać ścianę.
Co polecacie ze swojego doświadczenia? Czy są jacyś sensowni projektanci i wykonawcy całości, którzy nie pracują na unikalnych, zamkniętych systemach?
#budownictwo #budowadomu #budujzwykopem
  • 38
@BlogoslawionyTwarozyc: Poczytaj z moich doświadczeń co przerabiałem
https://adminek.pl/automatyka
Podstawa to homeassistant lub domoticz które ogarniają wiele standardów i możesz je łączyć na tej platformie zależnie np od tego które rozwiązanie od rolet czy okien czy nawadniania jest tańsze i ma funkcje które Tobie są potrzebne. Rozwiązania pudełkowe sa zazwyczaj drogie, taniej o wiele jest zmajstrować coś samodzielnie na esp8266 czy czymś innym tego typu. U mnie obecnie w domoticz ok 500
Loxone, Grenton, Ampio. Niekoniecznie w tej kolejności. Każdy z tych systemów umożliwi ci zintegrowanie się ze wszystkim, z czymkolwiek co obsługuje MQTT chociażby. Z tego co kojarzę to obecnie tylko Ampio z tej listy nie możesz oficjalnie kupić od dystrybutora na zasadzier "daj mnie pan te moduły sam sobie oprogramuję" - kupujesz system z usługą instalacji. Loxone chyba możesz od roku kupić sobie z internetów i zaprogramować, grenton też oczywiście dostępny w
1wat na godzinę/dobę?

@dzordzmen: zużycie prądu podaje się na godzinę oczywiście.

Podstawa to homeassistant lub domoticz które ogarniają wiele standardów i możesz je łączyć na tej platformie zależnie np od tego które rozwiązanie od rolet czy okien czy nawadniania jest tańsze i ma funkcje które Tobie są potrzebne. Rozwiązania pudełkowe sa zazwyczaj drogie, taniej o wiele jest zmajstrować coś samodzielnie na esp8266 czy czymś innym tego typu. U mnie obecnie w
@ksiak: Zamienniki, to jedyny aspekt, którym KNX się broni przed czymkolwiek, ale nie chce mi się o tym za dużo rozwodzić. Kosztowo wyjdzie mega drogo i tego co pamiętam na dzień dobry należy kupić licencję na oprogramowanie za 3000 zł co dla szaraka, który buduje dom dla siebie tylko i system dla siebie mija się kompletnie z celem. Po co zamiennik do działającego systemu? Kupujesz, wkładasz do szafy i działa. Firma
@ksiak: Powiem Ci tak, wysłałem zapytanie ofertowe na KNX jakieś 10 lat temu na 70 odbiorników i troche czujek oraz circa 30 wejść. Dostałem wycenę 70k zł
Mam teraz ponad 300 wyjść od dzwona czujników i ponad 60 wejść i kosztowało mnie to poniżej 10k zł ...
Do tego domoticza mam na VM-ce w klastrze vmware i pad pojedynczego node mnie nie boli bo wstanie na drugim i będzie dalej działać.
Kosztowo wyjdzie mega drogo i tego co pamiętam na dzień dobry należy kupić licencję na oprogramowanie za 3000 zł co dla szaraka, który buduje dom dla siebie tylko i system dla siebie mija się kompletnie z celem. Po co zamiennik do działającego systemu? Kupujesz, wkładasz do szafy i działa. Firma np. Ampio produkuje moduły pod Szczecinem, najdłuższa gwarancja na rynku (5 lat).

@ProgramistaNaBudowie: kosztuje dużo to fakt, soft na 64 urządzenia
@ksiak: Nie wspominam już o takich detalach że masz okna dachowe i chcesz z roletami i koniecznie okna PCV i jesteś skazany na zwave rolety bo tylko takie są w ofercie fakro albo były te 10 lat temu :D Wiec i tak stawiasz domoticz czy Home Assistant by to pożenić i tak :D