Wpis z mikrobloga

@padobar: zależy, jak duże są to kawałki i jak dużo ich masz w dżemie. Moja mama robiła to z dżemem truskawkowym, były kawałki truskawek, które się rozpadały przy smarowaniu no i dżemu było o wiele więcej niż masy na zdjęciu powyżej. Więc się da.

A no i najważniejsze: ja mówię o prawdziwym dżemie a nie takiej brei ze sklepu, gdzie masz 3 truskawki i samą żelatynę.
  • Odpowiedz
@kote: Dzińdybry, jestę ekspertę.

Do masowej produkcji dżemów nie używa się żelatyny tylko pektynę, która jest naturalnym składnikiem owoców, szczególnie cytrusowych, dlatego właśnie z nich produkuje się ten specyfik na potrzeby przemysłu.

Najtańsze dżemy na rynku to zżelowana pektyną woda z zagęszczonym sokiem owocowym i garścią suszonych nasionek np. malin, truskawek.

Dziękuję.
  • Odpowiedz