Wpis z mikrobloga

Chciałbym zrobić build na high1440p na ultrawide, potrzebuję nvidii na kartę, pomoglibyście z podzespołami?

Proc: ryzen 7600 (w sumie to nawet zastanawiam się nad 5600, co myślicie)?
Mobo: tu największy problem - polecalibyście bardziej celować w używki am4 czy am5?
No chyba że serio intel?
RAM: tutaj pisze że 16gb ddr5 to to samo co 32gb ddr4, więc jak rozumiem brać te ddr5 bo są w miarę w tej samej cenie?
Grafa: rtx 4070 (bo jak rozumiem 4070ti nie jest za bardzo lepszy a za to droższy?) nie mogę brać do tego builda amd. 4080 za drogi
Zasilacz: jakiś 750w za 400 typu Seasonic G12
dyski wiadomo coś się wrzuci to są grosze
cpu cooler mam niezły dwuwieżowy
obudowa ventum spc mam

Ogólnie chciałbym kupować używki z gwarancją albo jak cena jest blisko to nowe, i złożyć za jakieś 5,5k. rtx4070 za 3k, proc za 600-1000 w zależności od wyboru, mobo przydałoby by się w okolicach (xD) 600-1000 w zależności od wyboru. Ramy 400, zasilacz 400 i jakiś dysk ssd za stówkę na początek, bo będę musiał kupić monitor za 1500, więc na razie zatrzymuję się na 7k.
#pcmasterrace #komputery #pytanie
  • 12
RAM: tutaj pisze że 16gb ddr5 to to samo co 32gb ddr4,

ja bym proponował zapomnieć, że tą stronę widziałeś.

ram użyty: XPG Lancer 16GB DDR5 RAM 5200Mhz w teście nie posiada wersji 2x8GB. gość testował ddr5 w trybie single channel zamiast kupić kości 2x8 (bo są takie ddr5).
https://www.adata.com/storage/downloadfile/datasheet_xpg_lancer_ddr5_memory_v4.pdf

2. tam nawet nie ma podstaw do takiego stwierdzenia, widzisz tam gdzieś test 16GB ddr4? nie. więc nie ma podstaw twierdzić, ze
Chciałbym zrobić build na high1440p na ultrawide

@interpenetrate: 30 fps? 50 fps? 60 fps? 100 fps? 120 fps? 144 fps? 165 fps? Przeszkadza ci Screen tearing (rozrywanie obrazu) podczas grania w gre? (jeśli tak to musisz użyć gsynca albo free synca [żeby mieć bezstratnego w wydajności "vsynca"], zaleznie od tego co ma czy bedzie miec twoj przyszly monitor, może być tez lub jest g sync compatible i bedziesz mogl korzystac z
@10129: faktycznie, nie zauważyłem tego, dzięki.
Czyli końcowo, 16gb ddr5? Jeśli decydowałbym się na am5 jakie mobo do 7600, z racji nieurodzaju warto brać tego najtańszego ds3h?
Jeśli decydowałbym się na am4 to czy tam zainstaluje ddr5?
Komp raczej sprzedam po roku użytkowania, więc sam nie wiem, ale myślę że większa wartość odsprzedaży będzie z am5, ale wolę zapytać o zdanie ekspertów :D

chcesz odsprzedać diablo 4 które dają z tą
@interpenetrate: do am4 ddr4 tylko i za 1k miałbyś 5600 (wystarczy do singlowych gierek spokojnie) + mobo i wrzucasz 32gb ram jeśli potrzebujesz.
A na pepperku jest 4070 za 2800 z diabolo, jak podkręcisz ram na karcie to powinno jej pomóc w tej rozdziałce i raczej to jest karta do grania na haj jak chcesz cappować odświeżanie.
No i przy oszczędnosciach na am4 może dałoby się zmieścić 4070ti a to jest
Jeśli decydowałbym się na am4 to czy tam zainstaluje ddr5?

nie, dlatego psiałem, że ram też do wymiany jak am4, bo za parę lat ddr4 już praktycznie nie będzie używane.

16gb ddr5?

32GB ddr5 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

śli decydowałbym się na am5 jakie mobo do 7600, z racji nieurodzaju warto brać tego najtańszego ds3h?

raczej nie asusa, oni lubią palić nowe ryzeny i umywac ręce z gwarancją
do am4 ddr4 tylko i za 1k miałbyś 5600 (wystarczy do singlowych gierek spokojnie) + mobo i wrzucasz 32gb ram jeśli potrzebujesz.

@ReeceWithouterpoon: a krótko mówiąc, do am5, miałbym za 2k procka i mobo (7600 i b550)?
to w takim razie am4 czy intel?

bo za parę lat ddr4 już praktycznie nie będzie używane.

@10129: krótko mówiąc tylko jak mobo stanieją to ddr4 leci do lamusa?

pytanie jak wyżej, albo
@interpenetrate: 5600 spokojnie powinien wystarczyć póki obecna generacja konsol istnieje, przy ograniczonym budżecie lepiej jest dopłacić do GPU które da Ci więcej max FPS niż 7600 w połączeniu ze słabszym GPU. A ddr4 i am4 całkiem nie umrze bo ludzie jeszcze długie lata będą siedzieć na 5800x3d (wydajnościowo 7600) i 5600 też długo będzie atrakcyjny do kupna.
No i do giereczek na modach to ja bym wolał am4 z 32gb ram
krótko mówiąc tylko jak mobo stanieją to ddr4 leci do lamusa?

one raczej nie stnaieją zbytnio. ddr4 odchodza do lamusa bo amd nie robi już procesorów i płyt na ddr4, am5 jest tylko na ddr5. nowe ryzeny też będą na ddr5.

intel też niedługo przestanie pewnie produkować na ddr4. możliwe, zę nowa gen intela też tylko ddr5
https://videocardz.com/newz/intel-14th-gen-core-series-to-feature-meteor-lake-s-is-up-to-core-i5-and-65w-tdp-and-arrow-lake-s-up-to-core-i9-and-125w

wiec czy stanieją czy nie odejdą, tylko koszt kupienia kompa pójdzie do góry

pytanie