Wpis z mikrobloga

@Ivan_III: to ja jako ogarniający temat napiszę - pozbawi. Po prostu wykosi wszystkich klepaczy kodu, których praca polega na copy paste ze stacka albo github. A takich właśnie jest 90%.
  • Odpowiedz
to ja jako ogarniający temat napiszę - pozbawi. Po prostu wykosi wszystkich klepaczy kodu, których praca polega na copy paste ze stacka albo github. A takich właśnie jest 90%.

@KrzysiekZcleverBI: nie wiem skad bierzesz takie informacje, chyba tez nie masz nic wspolnego z it :D
  • Odpowiedz
@KrzysiekZcleverBI: skoro jestes taki ogarniety bystrzak to powiedz mi po co powstaly wszelkie toole do bpm? ale zeby sie nie meczyl z odpowiedzi to po to zeby odciazyc programistow, tak zeby srednio ogarnieta osoba mogla sama sobie zaprojetkwoac proces. i na czym sie skonczylo? no na tym ze jest wiecej do roboty.
  • Odpowiedz
@Ivan_III: wystarczy że 10% czy 20% programistów straci prace i w momencie masz z 10 seniorów i 20 midów na 1 miejsce i będzie można obcinać wynagrodzenia i pozostałym 80 czy tam 90% programistów spadnie znacząco komfort życia. Testerów, frontendowców i backendowców z poziomu mid/senior czeka ten sam los co obecnie bootcampowiczów - mnóstwo osób na 1 miejsce.

Ale inne działki IT długo będą bezpieczne - programowanie niskopoziomowe, języki programowania,
  • Odpowiedz
@Icouldbeyourmom: oczywiście, że mogę. Wynika to z napompowanego ego i wyobrażeniu o własnej wspaniałości. A kod ktoś musi klepać. To proste.
Wiesz… Ja w żaden sposób nie atakuję nikogo. Po prostu stwierdzam fakt, ponieważ jadę na tym samym wózku. W perspektywie kilku, może nastu lat duża cześć mojego rynku tez zostanie przetrzebiona i zakończą się stawki po kilkaset pln/h dla planktonu.
  • Odpowiedz
@Icouldbeyourmom Bo jest wysokie zapotrzebowanie? To jest cała tajemnica tych ogromnych płac w IT, które zresztą wcale jakoś super kosmiczne nie są, poza jakimiś niszami, na tle reszty zawodów, wystarczy sobie spojrzeć jak to wygląda na zachodzie.

@cohontes No i klepie. Myślisz, że tylko Europa czy ogólnie zachód pod tym względem jest jakiś wyjątkowy? Po prostu gdyby nie kwestie prawne i obyczajowe jak chociażby różnica czasu to Hindus by Hindusa
  • Odpowiedz
Bo jest wysokie zapotrzebowanie? To jest cała tajemnica tych ogromnych płac w IT, które zresztą wcale jakoś super kosmiczne nie są, poza jakimiś niszami, na tle reszty zawodów, wystarczy sobie spojrzeć jak to wygląda na zachodzie.

@romek898: Ale przecież to tylko copy paste, a podobno na jedno stanowisko jest kilkadziesiąt CV, więc podaż jest dużo większa niż popyt na programistów.
  • Odpowiedz
W perspektywie kilku, może nastu lat duża cześć mojego rynku tez zostanie przetrzebiona i zakończą się stawki po kilkaset pln/h dla planktonu.

@KrzysiekZcleverBI: Prawdziwy Jackowski branży IT z ciebie. Ty tam wiesz co się stanie w perspektywnie kilku lat. xD
  • Odpowiedz
@romek898: myślisz, że różnica czasu kogoś obchodzi? Szczególnie dla Hindusa? większość z nich pracuje w swoich godzinach 8-22 i to za darmo czasami. Kolejna kwestia to taka, że w sumie Europejczyk zrobiłby to samo w 2-3h
  • Odpowiedz