Wpis z mikrobloga

Czy Olsztyn to dobre miejsce do życia?
Niektórzy, zwłaszcza byli olsztynianie, mogą się teraz zaśmiać, ale to miasto, mimo że byłem tam tylko raz i to na meczu Stomilu (xD) jawi mi się jako TOP miejsc do życia w Polsce. Poprawcie mnie, jeśli moje wyobrażenia to bzdury:
- Stolica województwa, więc siłą rzeczy jakaś praca, jeśli nie zdalna, to stacjonarna zawsze będzie
- Malownicze położenie, jeziora, zieleń, czyste powietrze, masa atrakcji turystycznych w okolicy
- Miasto całkiem spore, ale nie zakorkowany moloch jak jakiś Wrocław, szybko dojedziesz z punktu A do B, wszystkie usługi niezbędne do życia są pod ręką
- Pruska architektura i mentalność, Allenstein, to jednak zawsze lepiej niż kongresówka
- Infrastruktura się rozwija, powstają kolejne ekspresówki, jako tako działające lotnisko
- UWM, szkoła policyjna w Szczytnie, więc życie studenckie się kręci, a to bardzo istotne. Kortowiady i inne
- Jeśli dla kogoś sama Warmia i Mazury to za mało - półtorej godziny jazdy i jesteś w Trójmieście
#polska #olsztyn #mazury #warminskomazurskie #pytanie
Lolenson1888 - Czy Olsztyn to dobre miejsce do życia?
Niektórzy, zwłaszcza byli olszt...

źródło: olsztyn

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lolenson1888: z tą pracą tak średnio, szczególnie dobrze płatną. Ale gównorobotę znajdziesz szybko. Natura i położenie super, pełno jezioro, lasów. Jest gdzie na wycieczkę rowerową iść. Godziny szczytu to jeden wielki korek między miastem a osiedlami sypialnymi. Ale ogólnie bym nie zmienił( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 4
@Lolenson1888 Zależy czego szukasz. Jak ktoś chce rozwijać karierę albo mieć bogaty wybór oferty kulturalnej raczej wyjedzie. Dobrej pracy jest mało, a nawet większe firmy z wieloma filiami w Ol płacą zauważalnie mniej, bo mogą. Nie dojedziesz nigdzie szybko, bo włodarze sabotują mieszkańców i rozkopali całe miasto. Mieli zasypać dziurę przy Wysokiej Bramie, a zrobili jeszcze większą dziurę :P To takie połączenie dużego i małego miasta, co ma plusy, ale też
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: jest spoko jeśli masz swoje mieszkanie/zarabiasz wystarczająco dobrze by je wynająć. Sam napisałeś, że to miasto studenckie. Przez to ceny najmu nie są adekwatne do zarobków. I tu przechodzimy do drugiej sprawy - zarobki. Studenci wezmą wszystko, powoduje to, że pracodawcy się zbytnio nie wysilają. J
Jeśli miałbym swoje mieszkanie, to mógłbym tam żyć, bo jest wszystko, co może być potrzebne do przyjemnego życia xd
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: Jak jeszcze mieszkałem w Olsztynie, to ludzie często mówili że to takie miasto wojewódzkie o aspiracjach powiatowego. Ma to swoje plusy i minusy. Mieszka się fajnie. Wszędzie zielono, jeziora, infrastruktura zachęcająca do zwiedzania i spędzania aktywnie czasu, w końcu to miasto turystyczne. Problemy mogą pojawić się przy szukaniu pracy. Tu nie ma dużych firm czy zakładów. Stawki też niższe niż w pozostałych miastach wojewódzkich, bo firmy mogą sobie na
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: mała korekta do Trojmiasta dojazd autem raczej bliżej 2h niż 1.5h (chyba że liczysz od tablicy do tablicy). Lotnisko jest w cholerę daleko od miasta (60km, 1h jazdy) i ma kiepską siatkę połączeń. Brak w zasadzie dobrze płatnych ofert pracy.
  • Odpowiedz
  • 0
@buchowo: Będzie obwodnica Szczytna i rozbudowa drogi krajowej nr 53, będzie tylko szybciej na lotnisko. No i co najważniejsze jednak jest tani przewoźnik do Londynu, a to w sumie podstawa teraz
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: zacznę od tego, że urodziłem się w Olsztynie i większość życia tam spędziłem. Jeżeli masz pracę zdalną, masz jakieś grono znajomych w okolicy, lubisz spokój i naturę, to trafiłeś dobrze. Poza tym, ogromna większość moich znajomych uciekła z miasta po studiach albo jak zdali sobie sprawę, że nic ich tam nie czeka, a życie ucieka. Odpowiadając na poszczególne punkty:
- z pracą na miejscu jest imho lipa i nie ma w czym przebierać,
- pod względem natury ok, pod względem turystyki też bieda,
- nie wiem jak jest we Wrocławiu, ale poruszanie się autem po Olsztynie teraz to jest jakieś nieporozumienie. Korki i remonty w całym mieście. Wygodniej mi było się poruszać autobusem,
- pierwszy raz słyszę o jakiejś pruskiej mentalności,
- ekspresówki rzeczywiście na plus, z lotniska nawet nie mam jak korzystać, bo ledwo co
  • Odpowiedz