Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka.

Wszedłem sobie na mapy google i doleciałem do miasta Lagos w Nigerii. Zobaczyłem, że całe miasto posiada street view, więc sobie zlazłem żółtym ludzikiem na poziom ulicy i pomykam. Slalom Alejkom. Po kilku slajdach zorientowałem się, że za wozem google jedzie wóz policyjny z kogutami. Myślę sobie 'co za bezpieczne miasto, nawet policję mają'. Ale wlazłem na inna ulicę, a tam ten sam wóz policyjny. Przeniosłem się w inną część miasta i okazuje się, że ten wóz policyjny, to była chyba obstawa dla samochodu google, bo jest dosłownie wszędzie :D

#mapy #mapygoogle #streetview #swiat
gedzior84 - Taka ciekawostka. 

Wszedłem sobie na mapy google i doleciałem do miasta ...

źródło: 2023-05-01 18_09_33-Window

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
@MajkelKk: Biali Amerykanie? To są ludzie rasy kaukaskiej. Ale rzecz jasna, wcale nie nazywam ich w ten sposób. Jednakże, całkiem celnie zauważyłeś, że powinienem nazywać ich Europejczykami, bo pochodzą z europejskiego kontynentu. Prawda jest taka, że po prostu określam ludzi czarnoskórych "Afrykańczykami". Mógłbym ich nazywać "czarnymi", lub "murzynami", ale chyba współcześnie mogłoby to być uznane za określenia rasistowskie. Pewnie właśnie dlatego mówię na nich tak, a nie inaczej. Swoją drogą,
  • Odpowiedz
@FightMaker podwójne standardy, ale odnosząc się do tego co napisałeś wszystko zależy od kiedy liczymy czas. Amerykanin o w zasadzie Europejczyk, ale kim zatem jest Europejczyk ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie znam za dobrze historii człowieka, ale idąc dalej wydaje mi się, że w skrajnym przypadku można by wszystkich ludzi (albo co najmniej ich większą część) nazywać tak samo bo wywodzą się z konkretnego regionu
  • Odpowiedz
podwójne standardy

@MajkelKk: Gdy się tak nad tym zastanawiam, to jestem zmuszony się z tym zgodzić. Powód jednak wyjaśniłem w większości wyżej.

w skrajnym przypadku można by wszystkich ludzi (albo co najmniej ich większą część) nazywać tak samo bo wywodzą się z konkretnego
  • Odpowiedz